Belföld

Csaknem félmillió személygépkocsi sorsa dől el a következő napokban

Pár napjuk maradt, hogy biztosítót váltsanak, az év végi évfordulós szerződések felmondásainak legkésőbb december 1-jén éjfélig be kell érkezniük.

Csaknem félmillió személygépkocsi sorsa dől el a következő napokban
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kampányban váltók mintegy húsz százaléka a most következő 3-4 napra hagyta a döntését
Fotó: MH/Purger Tamás

Péntekig maradt idejük az autósoknak, hogy eldöntsék, váltanak-e biztosítót. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) arra hívta fel a figyelmet, hogy december 1-jéig lehet lecserélni az év végi évfordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), a felmondásoknak péntek éjfélig el is kell jutniuk a biztosítókhoz.

A váltás lehetősége 850 ezer gépjárművet, köztük csaknem 450 ezer személygépkocsi-üzembentartót érint.

A szervezet szerint a piaci szereplőktől kapott visszajelzések azt mutatják, hogy az idei év végi kampányban megkötött, új szerződések átlagdíja mintegy 15 százalékkal haladja meg a tavalyi hasonló értéket, az egyes járművekre vonatkozó lehetőségek azonban jelentősen eltérhetnek egymástól.

– A törvény szerint

az év végi évfordulós szerződések felmondásainak legkésőbb december 1-jén éjfélig be kell érkezniük az illetékes biztosítóhoz, emiatt pénteken már az összehasonlító alkuszi portálok is csak korlátozásokkal, általában a nap első felében fogadnak be ilyen megbízásokat

– hangsúlyozta Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke, hozzátéve, számításaik szerint az érintettek közül az időszak végére 70–80 ezren váltják kgfb-szerződésüket egy kedvezőbbre.

– A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kampányban váltók mintegy húsz százaléka a most következő 3-4 napra hagyta a döntését. Ez kockázatos gyakorlat, mert az az autós, akinek a felmondása nem érkezik be határidőn belül a biztosítójához, automatikusan a következő egy évre megállapított, új díjon viszi tovább a jelenlegi kötelező biztosítását. Ha ennek ellenére egy másik szerződést köt, az a törvény értelmében érvénytelen lesz – közölte a szervezet.

A december 1-jei határidő csak a jelenlegi szerződés felmondására vonatkozik, új szerződés megkötésére december 31-ig van lehetőség. A gyakorlatban ugyanakkor ezt a két lépést az ügyfelek túlnyomó része egy időben teszi meg.

A szövetség tájékoztatása szerint ezután már csak az új szerződés első díjrészletének megfizetésére kell figyelni, a jövő év február 29-re eső fizetési határidő be nem tartása esetén a biztosítónak a törvény rendelkezése szerint törölnie kell a megkötött szerződést.

A FBAMSZ felidézte: az autósok 2010. január 1. előtt egységesen január 1-jei évfordulóval köthettek kötelező biztosítást.

Az azóta megvásárolt gépjárművek szerződéseinél már nem a naptári kezdőnap, hanem a megvásárlás napja számít évfordulónak, amikor lehetőség van biztosítót váltani, így 2010 óta évről évre csökken az év végén forduló kgfb-szerződések aránya.

Kapcsolódó írásaink