Belföld

Pintér Sándor: Volt halálos kimenetelű fegyverhasználat a szerb–magyar határon

Pintér Sándor belügyminiszter éves beszámolót adott kedden az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága előtt. A tárcavezető részletesen beszélt az ország rendvédelmi helyzetéről, valamint a határvédelemmel járó nehézségekről. A belügyminiszter elmondta, hogy rendkívüli a magyar-szerb határszakaszon az illegális migránsok okozta helyzet – olvasható a Pesti Srácok oldalán.

Pintér Sándor: Volt halálos kimenetelű fegyverhasználat a szerb–magyar határon
Pintér Sándor belügyminiszter
Fotó: MH/Purger Tamás

Pintér Sándor úgy látja, hogy nehéz, de eredményes éven van túl a Belügyminisztérium. Megfogalmazása szerint rendkívüli év volt, a határaink mellett háború van, az ukrán–orosz háború jelentősen befolyásolja Magyarország rendvédelmi, rendészeti helyzetét. Elsősorban az ukrán menekültek érkeztek nagy létszámban Magyarországra.

„545 ezren közvetlenül Ukrajnából menekültek Magyarországra, míg Románián keresztül 697 ezren. A menekültek ellátása rendkívüli feladat volt, de mindenki megfelelő ellátást kapott” – hangsúlyozta a miniszter.

Hozzátette:

Ugyanakkor rendkívüli volt a magyar–szerb határszakaszon is az illegális migránsok okozta helyzet, amely komolyan megterhelte a magyar határt. A határvadászegység felállt, amely jogilag és a gyakorlatban bizonyította a hozzá fűzött reményeket.”

„Folyamatosan tárgyalunk a szerb hatóságokkal, a nyugat-balkáni belügyminiszterekkel közösen is áttekintettük a migrációs helyzetet. Az elmúlt két hétben érzékelhetően csökkent az illegális migráció Szerbia irányából, a szerb hatóságok eredményesen lépnek fel. Sikeres volt a közös információkon alapuló akció, amelyben fegyvereket, köztük sorozatlövő gépkarabélyokat, kézifegyvereket, vállról indítható páncélelhárító eszközöket is lefoglaltak” – mondta el a biztosság ülésén.

November 27-én a V4-ek, valamint Ausztria és Németország belügyminiszterei közös értekezletet tartanak Röszkén – jelentette be Pintér Sándor.

Pintér Sándor az illegális migráció kapcsán azt is megemlítette, hogy volt halálos végű fegyverhasználat a szerb–magyar határon. A Pesti Srácok informálisan megtudta, hogy hol történt az eset: a tárcavezető az embercsempészek közötti vajdasági lövöldözések kapcsán említette a fegyverhasználatot.

Tehát nem magyar határrendész vagy határvadász adott le halálos lövést, nem is őket érte lövés szerb oldalról, hanem a zöldhatár mentén, a vajdasági erőkben megbújt embercsempészek lőtték egymást. Halálos áldozat a migránsok és az embercsempészek közül került ki.

Kapcsolódó írásaink