Belföld

Kunhalmi szerint az Európai Parlamentben is erősödhet Orbán Viktor

Az MSZP-társelnök az ellenzéki összefogás kudarcáról is beszélt

Közös indulásra szeretné rávenni a baloldali pártokat Kunhalmi Ágnes. Az MSZP társelnöke egy mai interjúban arról beszélt, hogy az Európai Parlamentben is erősödhet Orbán Viktor, ugyanis szerinte a tisztán arányos, listás választási rendszer is a Fidesznek kedvez – írja a Magyar Nemzet.

Kunhalmi szerint az Európai Parlamentben is erősödhet Orbán Viktor
Kunhalmi Ágnes, az MSZP-társelnöke
Fotó: MH/Purger Tamás

Kunhalmi Ágnes az Index kérdéseire válaszolt, az interjúban többek között érintette az ellenzéki közös listát, az ellenzéki összefogás kudarcát, és kiemelte, Orbán Viktor újra csak erősödhet.

Az MSZP-társelnök a legnagyobb vélt veszélynek azt tartja, hogy a külön indulás egy „diktatúrában”, még az arányosabbnak tűnő rendszer ellenére is Orbán előnyére válik, amikor egy napon tartanak két választást is. Az európai parlamenti választás rendszere ugyanis a küszöbhatár, az alacsony mandátumszám és a legerősebbnek kedvező mandátumkiosztási módszer miatt a Fideszt segíti. Vagyis a kormánypárt hatalmát erősíti tovább itthon és az Európai Unióban is. Kunhalmi úgy gondolja, ebben a rendszerben egyetlenegy választáson sem versenyezhet az ellenzék egymással. Szerinte ezt „megértették a szavazók” és azt is, hogy az együtt indulás nem veszélyezteti a sokszínűséget. Mindazonáltal elmondta,

ha nem tudjuk csökkenteni a fideszes európai palramenti képviselők számát, és a 2024-es választás után Orbán Viktor azt tudja mondani az Európai Unióban, hogy az övé a legerősebb jobboldali párt, akkor tovább erősödik majd az európai szélsőjobboldal.

Kunhalmi szerint az ellenzéki összefogás valójában nem bukott meg, csak a miniszterelnök-jelölt és a hozzá kapcsolódó tévhit. Úgy véli, az ellenzéki szavazótábor jelentős része abból a tévhitből indult ki, hogy egy olyan miniszterelnök-jelöltre van szükség, aki több százezer, a Fideszből kiábrándult támogatót tud mozgósítani. Nem így lett, de reméli, hogy ez a tévhit mára szertefoszlott.

Nincsenek több százezren azok, akik a Fideszből kiábrándultak, a Fidesz tábora egységes.

Kapcsolódó írásaink