Belföld

Kiderült: ezekben az esetekben használhatnak fegyvert a határvadászok

Mint ismert, nemrég a rendőrség ismertette, hogy automata fegyverekkel lőtték a magyar és szerb járőröket Mórahalom térségében szeptember 21-én. A Magyar Nemzet annak járt utána, hogy egy határrendész, illetve a határvadász mikor és milyen körülmények között használhat fegyvert.

Kiderült: ezekben az esetekben használhatnak fegyvert a határvadászok
Képünk illusztráció
Fotó: MH-archív/Hegedüs Róbert

Az ORFK Kommunikációs Szolgálata azt a választ adta alapnak, hogy a rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény határozza meg Magyarország teljes területén valamennyi rendőr és szerződéses határvadász számára a lőfegyverhasználat feltételeit, szabályait – írták.

A lőfegyverhasználat a legsúlyosabb rendőri kényszerítő eszköz, amely akár az élet jogszerű kioltásával is járhat. A rendőrt – és vele együtt a határvadászt – a lőfegyverhasználati jog – a jogos védelem és a végszükség esetein kívül – a törvényben foglaltak szerint illeti meg.

Kiemelték, a rendőr, a határvadász lőfegyvert használhat az élet elleni közvetlen fenyegetés vagy támadás elhárítására, illetve a saját élete, testi épsége, személyi szabadsága ellen intézett támadás elhárítására.

A lőfegyverhasználatot a következő sorrendben meg kell előznie elsősorban egy felhívásnak, hogy a felhívott a rendőri intézkedésnek engedelmeskedjék, majd más kényszerítő eszköz alkalmazásának, figyelmeztetésnek, hogy lőfegyverhasználat következik. A figyelmeztető lövés csak ezek után dördülhet el – írták.

Kapcsolódó írásaink

Megindult a határvadászképzés

ĀA négyhetes tanfolyamot Nyírbátorban tartják, ezalatt a jelentkezők rendészeti, jogi, lövészeti és intézkedéstaktikai ismereteket is elsajátítanak majd