Belföld

Nem az állam tartozik Iványiéknak, hanem Iványiék a NAV-nak

A dollárbaloldal médiája hetek óta ismét azzal riogat, hogy Iványiék egyháza nem tudja kifizetni saját dolgozóit sem, mert a kormány nem utalja ki a nekik járó összegeket.

Nem az állam tartozik Iványiéknak, hanem Iványiék a NAV-nak
Iványi Gábor
Fotó: MH/Török Péter

A valóság azonban az, hogy meglopják és veszélybe sodorják saját dolgozóikat is, ugyanis munkavállalóik után nem fizették a társadalombiztosítást, veszélybe sodorva ezzel egészségügyi ellátásukat.

A valóság az, hogy Iványiék minden jogszerűen járó támogatást megkaptak és megkapnak az államtól

A dollárbaloldal és sajtója igyekszik folyamatosan fenntartani a témát.

Gulyás Gergely a múlt heti kormányinfón egy ezzel kapcsolatos kérdésre válaszolva kifejtette, hogy 2010 óta a kormány több mint 25 milliárd forintot fizetett ki a szervezetnek, 963 millió forintot kaptak csak az idei évben szociális támogatásra, valamint magánszemélyektől szja-felajánlásként 820 millió forint érkezett be az egyházhoz.

„Amivel az állam tartozott, azt már kifizette” – mondta a miniszterelnökséget vezető miniszter.

Valójában a Magyar Evangéliumi Testvérközösség

Jelenleg a Kormánynak a MET-tel szemben nincsen semmilyen, akár az EJEB, akár magyar bíróság által jogerősen megítélt, lejárt tartozása.

A mai napon a parlament hivatalos oldalára is felkerült egy részletesebb kifejtés is az üggyel kapcsolatban, melyet IDE kattintva olvashat el. Arató Gergely, DK-s képviselő kérdéseire Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter válaszolt részletesen. Ebből, a mindenki által elérhető hivatalos dokumentumból jól látható, hogy a Magyar Evangéliumi Testvérközösség ( MET ) minden számára megítélt normatív támogatást megkapott az államtól.

Felhívom a figyelmét arra a nem elhanyagolható tényre, hogy 2010–2022 között a MET csak a köznevelési intézményei után összességében több mint 15 milliárd forint állami támogatást kapott (ebből közel 14 milliárd forintot 2012–2020 között, tehát az egyházi státuszától „megfosztás” időszakában). A MET köznevelési és szakképzési feladatellátását a Kormány 2023-ban 1,8 milliárd forinttal támogatta. A MET szociális intézményei után 2012–2022 között 5,4 milliárd forint állami támogatást kapott, 2023-ban ennek mértéke 963 millió forint volt.

Azt nem teheti meg ez a szervezet, hogy nem fizeti be a kötelezettségeit

A MET nem tudja felelősen működtetni intézményeit, és azzal, hogy munkavállalói után nem fizeti a társadalombiztosítási járulékot, veszélybe sodorja egészségügyi ellátásukat, valamint a nyugdíjukat is. A valóság tehát az, hogy nem a magyar állam tartozik a MET-nek, hanem a MET és szervezetei a magyar államnak, illetve közvetve saját alkalmazottaiknak

– olvasható a Parlament hivatalos oldalára feltöltött anyagban.

A teljes szöveg IDE kattintva érhető el.

Kapcsolódó írásaink