Belföld

Németországból ma már senki nem beszél megvetéssel a magyar határkerítésről

Egy szlovák lap szerint nem jött be az a számítás, hogy orvosok és mérnökök jöttek volna a migrációs hullámban

A szlovák lap felületén cseh nyelven megjelent cikk arra emlékezteti az olvasókat, hogy még tíz éve sincs, hogy Merkel kimondta a híres „Wir schaffen das” mondatát, és a menekültek napi tízezres nagyságrendben kezdtek el áramlani Németországba. A németek „Refugees welcome” plakátokat viseltek. Csak Magyarország döntött máskép: Orbán kerítést épített, és „azt mondta, hogy itthon ezt nem engedi”. Ez volt az első alkalom, hogy az egyesült Európa alapjaiban megrendült – közölte a Mandiner.

Németországból ma már senki nem beszél megvetéssel a magyar határkerítésről
Orbán Viktor
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

„A magyarok szégyenfoltjai lettek az Uniónak, amelynek vezetői nem győzték megvetni a magyar kormányt”, és minden oldalról azt lehetett hallani, hogy valamilyen demokratikus és humanitárius módon büntessék meg Magyarországot.

Utána azonban a cikk rátér arra, hogy hány terrorista támadás is követtek el migránsok, példaként hozza a gyilkos teherautót a karácsonyi vásárban, a nemi erőszakot az újévi ünnepségeken és sok más esetet, amelyek a szerző szerint még a „helyi hírekbe sem kerültek be az igazmondó médiának köszönhetően”.

Németországban megváltozott a hangulat. Ma már senki sem beszél megvetéssel a magyar kerítésről. Ellenkezőleg. Sok új kerítés épült”

– írja a Hlavné Správy.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a Mandiner.hu számára.

Kapcsolódó írásaink