Belföld

Nyomoznak Karácsony mozgalmának ötszázmilliós támogatása miatt

Az ügyben Hollik István fideszes országgyűlési képviselő fordult Polt Péterhez

Polt Péter legfőbb ügyész mai tájékoztatásából kiderült, valóban nyomozás van folyamatban a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom zavaros finanszírozása ügyében. Az ügy előzménye, hogy egy titkosszolgálati jelentés szerint a mozgalom számlájára a főpolgármester egyik párttársa, Perjés Gábor fizetett be több részletben félmilliárd forintot, ám a jórészt euróban és fontban érkezett pénz eredetéről semmit nem tudni – írta a Magyar Nemzet.

Nyomoznak Karácsony mozgalmának ötszázmilliós támogatása miatt
Nyomoznak Karácsony mozgalmának ötszázmilliós támogatása miatt
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Helyes volt lapunk korábbi információja, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) költségvetési csalás bűntette miatt nyomozást folytat Karácsony Gergelyék pártfinanszírozási botrányában – ez derült ki a legfőbb ügyész hétfőn, az ügyészség honlapján közzétett tájékoztatásából. Az ügyben Hollik István fideszes országgyűlési képviselő fordult Polt Péterhez többek között azt kérdezve, hogy tett-e bárki feljelentést a főpolgármester fémjelezte 99 Mozgalom „pénzmosási botrányában”.

Polt Péter a képviselőnek adott írásbeli válaszában azt is írta, hogy az írásbeli megkeresést pénzmosás bűntette miatt tett feljelentésként értékelte, és azt a Nemzeti Nyomozó Irodához (NNI) továbbította.

Ahogy arról már beszámoltunk, az ügy előzménye, hogy nemrég feloldották a titkosítás alól a Nemzeti Információs Központ (NIK) új jelentését, amely a baloldalhoz került, homályos eredetű pénzekről szól. A jelentés többek között azt tartalmazza, hogy Karácsony Gergely párbeszédes párttársa, Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között tizenkilenc alkalommal összesen 506 millió forintot fizetett be az általa vezetett, a főpolgármester által alapított 99 Mozgalom számlájára.

Öt tranzakció egyébként az ötvenmillió forintot is meghaladta. A befizetések nagyobb része, nagyjából négyötöde valutában történt. A jelentés szerint „összesen 917 695 euró és 3900 angol font készpénzbefizetés valósult meg a számlán a vizsgált időszakban”.

A főpolgármester azzal védekezett, hogy mikroadományokból jött össze a rendkívüli bevétel. Fontos körülmény, hogy a 99 Mozgalom Egyesület finanszírozta 2021-ben Karácsony Gergely elbukott előválasztási kampányát. Az sem mellékes körülmény, hogy Perjés a mozgalom inaktívvá válása után csaknem egy évvel is jelentős, többmilliós tételeket fizetett be a 99 Mozgalom számlájára.

A Magyar Nemzet korábban górcső alá vette Perjés Gábor vagyonnyilatkozatait, amelyek alapján egyértelműen kizárható, hogy a politikus a saját vagyonából állta volna a költségeket. Mindezek miatt Tényi István feljelentést tett a NAV-nál, mert szerinte felmerülhet a költségvetési csalás gyanúja. Az adóhatóság ezek után nyomozást indított.

Kapcsolódó írásaink