Belföld

Jó a demográfiai és a családtámogatási politikánk

A nyugati gyakorlattal szemben helyes az a politika, amelyet a magyar kormány képvisel a demográfia, a családtámogatások és a migráció kérdésében – jelentette ki a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára pénteken Sátoraljaújhelyen.

Jó a demográfiai és a családtámogatási politikánk
Gyermekes szülőknek szóló foglalkozás egy fesztiválon (Képünk illusztráció)
Fotó: MH/Török Péter

Panyi Miklós a Rákóczi Szabadegyetem demográfiáról szóló panelbeszélgetésén hangsúlyozta, Nyugat-Európa ötven-hatvan évvel ezelőtt mindhárom területen más úton indult el, amelynek következményeivel most szembesül, erről a problémás útról pedig nem nagyon fog tudni letérni.

Egy 2019-es Eurostat-felmérés szerint az európai gyermekek mintegy 16 százaléka unión kívülről érkezett édesanyától származik, addig ez a szám Magyarországon mindössze két százalék – mondta el Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára.

Hozzátette, 2011-ben mindössze 1,23 volt a születési ráta Magyarországon, ez a szám a kabinet családpolitikájának köszönhetően 2022-ben elérte az 1,59-et, úgy, hogy - részben a Ratkó-korszak hatásai miatt – több mint 300 ezer szülőképes korú nővel lett kevesebb. Ha nem történtek volna meg ezek az intézkedések, akkor egy Győr méretű várossal csökkent volna a magyar népesség – értékelt a politikus.

Kapcsolódó írásaink