Belföld

A Pénzügyminisztérium válaszolt Karácsonyék panaszáradatára

A főváros által összerakott táblázat szerint már júliusban hatvanmilliárdos, augusztusban akár 86 milliárd forintos mínuszban is lehet a budapesti büdzsé

Nem a szolidaritási hozzájárulás, hanem a felelőtlen, pazarló gazdálkodás okozza a bajt, írták. A gond kétségtelenül nagy, hamarosan bekövetkezhet a fizetésképtelenség – írja a mandiner.hu.

A Pénzügyminisztérium válaszolt Karácsonyék panaszáradatára
A Pénzügyminisztérium válaszolt Karácsonyék panaszáradatára
Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

„Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes valóban levélben mutatta be a főváros romló anyagi helyzetét. Megdöbbenéssel vettük kézhez, hiszen a főváros iparűzési adóbevételei a 2019-es 164 milliárd forintról idén 271 milliárd forint fölé emelkednek, jövőre pedig elérhetik a 316 milliárd forintot” – közölte lapunkkal a Pénzügyminisztérium, olvasható a mandiner.hu oldalán.

Karácsony Gergely helyettese adatsorokkal ismertette, hogy a főváros anyagi helyzete 2019 óta folyamatosan romlik. Ezt persze a főpolgármester-helyettes szerint nem a rossz gazdálkodás, hanem a „gazdasági válság, a Covid–19 okozta humánjárvány, az energiaárak orosz agresszió miatti növekedése és a kormányzati elvonások növelése” eredményezte.

A főváros átlagos havi működési költsége 25,7 milliárd, ennek fele a közösségi közlekedésre megy el. „Ezzel szemben a likviditási védőhálót jelentő folyószámlahitel-keret 25 milliárd forint, amely azért okoz jelentős problémát, mivel a bevételi ütemezése a városnak az iparűzési adó szabályozása miatt nagyon egyenlőtlen” – magyarázta Kiss Ambrus, elismerve, utóbbi forrásból a tavalyi évhez képest báziskorrekcióval 25 százalékos nominális növekedésre lehet számítani.

Ami a lényeg: a főváros által összerakott táblázat szerint már júliusban hatvanmilliárdos, augusztusban akár 86 milliárd forintos mínuszban is lehet a budapesti büdzsé. A fenti körülmények miatt ez valóban a fizetésképtelenséget jelentheti, s a jelek szerint ezt maga a városvezetés is beismerte már tavasszal.

Csakhogy a PM lapunknak megküldött válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy Budapest kötelező feladatokra fordítható költségvetési támogatásai ugyancsak nőnek minden évben. A számok világosan mutatták, hogy „Budapest anyagi helyzetét nem a szegényebb települések részére fizetendő szolidaritási hozzájárulás, hanem a felelőtlen, pazarló gazdálkodás veszélyezteti”.

A budapesti Fidesz nevében Wintermantel Zsolt közölte: Karácsony Gergelyék csődbe vitték Magyarország leggazdagabb önkormányzatát. A politikus ezt azzal indokolta, hogy „bár több mint 200 milliárd forinttal vették át a fővárost, és az elmúlt négy évben több mint 200 milliárd forint többlet adóbevétele volt Budapestnek, így is sikerült kiüríteniük Magyarország leggazdagabb településének széfjét azzal, hogy a régi, rossz emlékű haveri kör tagjait ültették milliós fizetésű pozíciókba, a város fejlesztése helyett pedig csak bénáztak és két marékkal szórták a milliárdokat” – írja a mandiner.hu.

Ezzel szemben az épp az ötszázmilliós, aggályos kampányfinanszírozási botrány miatt még az ellenzéki partnerek felé is magyarázkodni kényszerülő Karácsony Gergely megerősítette, jogi úton támadják meg a szerintük túlzó mértékű szolidaritási hozzájárulást, aminek egy részét nem szándékoznak befizetni. Minapi posztjában azt írta:

„Szent Ágoston másfél évezredes bölcsessége jut eszembe: az igazságtalanul működő állam valójában csak egy rablóbanda.

A főváros további kifosztásának megakadályozása érdekében a bíróságon további tényekkel támasztjuk alá a jogvédelmi igényünket, hogy az a per lezárultáig biztosítson jogvédelmet számunkra, azaz tiltsa meg az államnak, hogy a zsebünkben turkáljon.”

Kapcsolódó írásaink