Belföld

Augusztusra várják a csődöt Karácsonyék

A főpolgármester még áprilisban jelentette be, hogy Budapest teljes fizetésképtelensége nyár végére valóssággá válhat

A nyár végére 90 milliárdos mínuszban lehet a főváros költségvetése: ezt a városvezetés ismerte el, derül ki a Mandiner által megszerzett levélből.

Augusztusra várják a csődöt Karácsonyék
Karácsony Gergely
Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

A levelet még márciusban küldte a Pénzügyminisztériumnak Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes – írja a Magyar Nemzet.

Ebből röviden és elsőre az szűrhető le, hogy Budapestet valóban csődközeli helyzetbe kormányozta a vezetése, a nyár folyamán olyan likviditási problémája lehet, amit nem tud egyedül megoldani. Tehát valós veszély a totális fizetésképtelenség.

A főváros csődközeli helyzetéről a lap korábban már többször beszámolt. Mint ismert, áprilisban Karácsony Gergely főpolgármester rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy

a főváros nem tud a központi költségvetésbe több különböző adót befizetni, amelyek öt-tízmilliárd forint körüli összegek, azok átütemezését kérik az adóhatóságtól. Ugyanakkor a szolidaritási adót megkérdőjelezik, nem tartják törvényesnek. Hangsúlyozta: közigazgatási bíróságon pert indítanak a szolidaritási hozzájárulás összegének csökkentésére.

Varga Mihály pénzügyminiszter erre reagálva kifejtette: a főváros anyagi helyzetét a 2019 óta folytatott felelőtlen, pazarló gazdálkodás veszélyezteti. A részleteket tekintve, a Pénzügyminisztérium kifejtette: a városvezetés 214 milliárd forint megtakarítást örökölt a Tarlós István vezette önkormányzattól: rövid lejáratú államkötvényben 82 milliárd forint, hosszú lejáratú államkötvényben 77 milliárd forint, pénzeszközállományban 48 milliárd forint, továbbá a főváros intézményeinél hétmilliárd forint volt.

A tárca szerint a baloldali városvezetés felélte Budapest pénzügyi tartalékait.

Kapcsolódó írásaink