Belföld

Folytatódik a Stipendium Peregrinum-ösztöndíjasok kiválasztása

Minden eddiginél többen pályáztak idén a Stipendium Peregrinum ösztöndíjra, a táborban közismert instruktorok segítik a pályázó diákokat – közölte a Sándor-palota honlapján pénteken.

Folytatódik a Stipendium Peregrinum-ösztöndíjasok kiválasztása
A Stipendium Peregrinum program 2021-es győztesei
Fotó: MH/Purger Tamás

Zajlik a Stipendium Peregrinum új ösztöndíjasainak kiválasztása. A következő állomás a jövő hétvégi kétnapos STIPI-tábor, ahol 49 pályázó verseng, hogy elnyerje a külföldi tanulmányainak teljes költségét fedező ösztöndíjat. A táborban közismert támogató instruktorok segítik a diákokat, hogy a lehető legtöbbet tudják megmutatni magukból.

Az idei instruktorok is saját szakterületük ismert mesterei, akik kivétel nélkül példaképei lehetnek a diákoknak. A Stipendium Peregrinum fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök, a Stipi program ötletgazdája és elindítója.

A Stipendium Peregrinum ösztöndíjra idén minden eddiginél több, 160 diák pályázott. A programnak köszönhetően jelenleg 56 hallgató végzi tanulmányait a világ legjobb egyetemein. Az ösztöndíjprogram célja a kiemelkedő tehetségek anyagi és szakmai támogatása. A „STIPI B komponens” vissza nem térítendő támogatására Európa, illetve Észak-Amerika és Ázsia legrangosabb egyetemeire felvételt nyert diákjai pályázhattak. A Stipi tábort követően az ösztöndíjprogram háromfős szakmai bírálóbizottsága hozza meg a végső döntést. A grémium tagjai Ádám Veronika, az MTA tagja, Széchenyi-díjas orvos, biokémikus, Aczél Petra, kommunikációkutató és a MOME egyetemi tanára, valamint Batta András, Erkel Ferenc-díjas, Széchenyi-díjas magyar zenetörténész és a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója.

A Stipendium Peregrinum ösztöndíj instruktorai a művészet, a sport, a közélet, a gazdaság és a tudomány jeles képviselői. Az idei STIPI instruktora Böszörményi-Nagy Gergely, a Brain Bar jövőfesztivál alapítója, a MOME alapítványi elnöke, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Fürjes Balázs, a 2023-as budapesti Atlétikai Világbajnokság Szervezőbizottságának társelnöke, Gubás Gabi, Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész, Lékai-Kiss Ramóna színésznő, műsorvezető Michelisz Norbert túraautó-világkupa győztes autóversenyző, Miklósa Erika, Magyar Szent István-renddel kitüntetett, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas koloratúrszoprán opera-énekesnő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Pap Bianka paralimpiai-, világ- és hatszoros Európa-bajnok magyar úszó, Stumpf Kata jogász, a Konnekt Egyesület alapítója, Szalai Ádám 86-szoros magyar válogatott labdarúgó, Szilvay Gergely, a Mandiner főmunkatársa, publicista, kutató, több kötet szerzője, Tomán Szabina üzletasszony, befektető, Vesztergom Dóra szülész-nőgyógyász, reproduktív endokrinológus, meddőségi specialista, Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke.

Kapcsolódó írásaink