Belföld

Tizenhárom vármegyében és a fővárosban gyérítik a héten a szúnyogokat

Az elmúlt napokban leesett nagy mennyiségű csapadék kedvez a csípőszúnyogok számára

Az ország nagy részén az elmúlt héten is esős időjárás volt jellemző, sok helyen villámárvizek alakultak ki. A rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék kedvez a csípőszúnyogok számára alkalmas élőhelyek kialakulásának, mivel a vízzel telített árkokban, alacsonyabb fekvésű területeken, kisebb-nagyobb pocsolyákban, de még a kerti eszközökben megálló vízben is milliószám fejlődnek a szúnyoglárvák.

Tizenhárom vármegyében és a fővárosban gyérítik a héten a szúnyogokat
Katasztrófavédelem: a Tisza, a Duna és a Körösök mentén irtják a szúnyogokat (képünk illusztráció)
Fotó: GUILLAUME SOUVANT / AFP

Az ártéri és a nagyobb tavak mentén kialakult tenyészőhelyeken a szakértők jelzéseit figyelembe véve továbbra is végeznek szelektív, csak a szúnyogok lárváit elpusztító biológiai kezeléseket, a következő napokban várhatóan földi módszerrel dolgoznak a szakemberek. A nagy számú, sokszor magántelkeken kialakuló tenyészőhelyeken szervezett módon nem lehet védekezni a szúnyogártalom ellen, továbbá a védett természeti területeken, így az ártéri erdők jelentős részén is csak nagyon korlátozottan van lehetőség a kezelések elvégzésére, emiatt egyre több területen kell a kifejlett szúnyogok ellen védekezni. A következő időszakban néhány területen pótolni kell az esők miatt elmaradt kezeléseket, erről az érintett önkormányzatok egyedi értesítést kapnak.

A héten tizenhárom vármegyében, több mint háromszáz településen és hat fővárosi kerületben végeznek kezeléseket a szakemberek. Földi kémiai beavatkozások lesznek a Balatonnál, a fővárosban, a Duna mentén a Szigetközben, Komárom térségében, a Csepel-sziget településein, valamint Dunaújváros és Szekszárd környékén. Szükség van szúnyoggyérítésre az Ipoly és a Dráva mentén, továbbá Szolnokon és a környező területeken. A kifejlett szúnyogok elleni védekezéseket földi járműről, a települések lakott területein végzik az esti és éjszakai órákban. A legtöbb helyen a közlekedést és a lakosságot kevésbé zavaró ULV technológiát alkalmazzák, amely során apró cseppekben alig több mint fél liter készítményt juttatnak ki hektáronként. Közvetlen lakókörnyezetünkben is sokat tehetünk a szúnyogok ellen.

A ház körül kialakult élőhelyek felszámolását a Nemzeti Népegészségügyi Központ készített tájékoztató alapján magunk is elvégezhetjük, ezzel csökkentve a szúnyogártalmat.

Kapcsolódó írásaink