Belföld

Új E-hajó és vitorláskikötő nyílik Balatonvilágoson

A területen további beruházásokat is terveznek

Új E-hajó és vitorláskikötő nyílik május 31-én Balatonvilágos Aliga Port néven a volt Club Aliga területén – közölte a beruházó Pro-mot Hungária Kft. és a fejlesztő Bayer Property Ingatlanfejlesztő Zrt. szerdán az MTI-vel.

Új E-hajó és vitorláskikötő nyílik Balatonvilágoson
Vitorlások a Balatonon
Fotó: Xinhua via AFP/Szilard Voros

A közlemény szerint a 47 hektáros területre további beruházásokat is terveznek, a fejlesztés első ütemeként nyolc hónap alatt, speciális vízépítési eszközökkel készült el az új kikötő, amely 213 téliesített hajóhellyel rendelkezik.

A fejlesztők a közelmúltban bemutatták a lakosságnak a kikötő mellett a központi közösségi tér végleges koncepciótervét. Az úgynevezett Agóra-téren étterem, delikátesz, szuvenírbolt, borszaküzlet és bár, hajós- és horgászbolt, valamint egyéb szociális létesítmények, szolgáltatások kapnak helyet.

A rövid távú fejlesztési terveknek része a régi mozi felújítása, sportpályák, erdei sétányok, pihenőhelyek létesítése is. A közlemény szerint a teljes terület átjárható lesz, megmaradnak a közparkok.

A balatonvilágosi magasparton társasházak építését tervezik, hosszabb távon 3-5 csillagos kereskedelmi szálláshelyek kialakítása is várható.

Június 15-én megnyitják a terület strandját, ahová ingyen lehet majd bejutni, továbbá csaknem egymilliárd forint értékben ajánlanak fel közcélú támogatást gyalogos- és kerékpárút kialakítására, útburkolat felújítására, magasparti kilátó és sétány kialakítására, közintézmények felújítására, új orvosi rendelőnek is helyet adó intézmény megépítésére és a község támogatására.

A balatonvilágosi önkormányzat és a fejlesztők tavaly szeptemberi egyeztetése után a Bayer Property Zrt. azt közölte, hogy a teljes, 47 hektáros területet érintő beruházások értéke meghaladja a 100 milliárd forintot, melyből csaknem 10 milliárd forint értékű közcélú infrastrukturális fejlesztést terveznek.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Bayer Property Zrt. nettó árbevétele 2021-ben 1,6 milliárd forint volt, adózott eredménye 191 millió forintot tett ki. A cég 2020-ban 200,125 millió forint árbevételt és 17,95 millió forint nyereséget ért el.

Kapcsolódó írásaink