Belföld

Répássy Róbert: Magyarországon priortást élvez, hogy a családok lélekszámban és életminőségben is gyarapodjanak

A 2010 óta bevezetett családtámogatási intézkedések egyik alapvető célja, hogy Magyarországon anyagi akadálya ne legyen a gyermekvállalásnak

Magyarországon prioritást élvez, hogy a magyar családok lélekszámban és életminőségben is gyarapodjanak. Ez egy olyan nemzetpolitikai alapelvünk, melyre büszkék vagyunk, amiből nem engedünk, és amelyet fenn fogunk tartani – hangoztatta hétfőn az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a család nemzetközi napjának évfordulóján sajtótájékoztatón.

Répássy Róbert: Magyarországon priortást élvez, hogy a családok lélekszámban és életminőségben is gyarapodjanak
Répássy Róbert: Magyarországon priortást élvez, hogy a családok lélekszámban és életminőségben is gyarapodjanak
Fotó: MH/Purger Tamás

Répássy Róbert szerint évtizedeken át elképesztő jólétben és biztonságban élő országokban indultak el olyan folyamatok, amelyek a család intézményét megkérdőjelezik, igyekeznek azt aláásni, elfeledve, hogy a jólét olyan gazdasági fejlődés eredménye, amely a családok mindennapi munkájára és erőfeszítéseire épült.

A kormány családtámogatási intézkedéseinek egyik alapvető célja, hogy Magyarországon ne legyen anyagi akadálya a gyermekvállalásnak, illetve az, hogy a gyermekvállalást és a munkavállalást összhangba lehessen hozni - tette hozzá.

Répássy Róbert hangsúlyozta: az anyagi tényezők mellett a legfontosabb, hogy a családok és a gyermekek minél nagyobb biztonságban élhessenek.

„Az elmúlt években megerősítettük, négyszintűvé tettük a gyermekvédelmi jelzőrendszert; a gyermekvédelemben közreműködők számára közös informatikai rendszert hoztunk létre, a családjogi perekben pedig gyorsabb bírói döntéseket biztosító szabályokat dolgoztunk ki, (...) a gyermekek kíméletét és biztonságát szolgáló intézkedéseket vezettünk be” - sorolta az Igazságügyi Minisztérium államtitkára.

Répássy Róbert példaként említette, hogy a bíróságnak mellőznie kell azt a bizonyítást, amely nyilvánvalóan ellentétes a gyermek érdekével.

Megerősítették viszont a kiskorú gyermek véleménynyilvánítási jogát az őt érintő eljárásokban - fűzte hozzá.

Erőteljesebben védik a gyermek érdekeit a határon átnyúló családjogi vitákban. Lehetővé vált például a külföldi határozat felfüggesztése és végrehajtásának megtagadása is, ha az a gyermek érdekeit közvetlenül sértené - mondta.

Répássy Róbert közölte: a jövőben kiszélesítik, tovább építik az Igazságügyi Minisztérium által fenntartott áldozatsegítő központok hálózatát; 2025-ig minden vármegyében lesznek ilyen központok.

Vámos Zoltán, Vas vármegye főispánja elmondta: a kormányhivatal azonnali pénzsegélyt és szükség esetén jogi tanácsadást tud nyújtani az áldozattá vált embereknek; szorosan együttműködnek a rendőrséggel és az áldozatsegítő központ munkatársaival.

Pilisi Gábor vármegyei rendőrfőkapitány elmondta: a főkapitányságon és a vármegye mind a hat rendőrkapitányságán dolgozik áldozatvédelmi referens.

Kálmán-Németh Martina, a Szombathelyi Áldozatsegítő Központ koordinátora elmondta: a központ öt éve az elsők között kezdett működni az országban.

Kapcsolódó írásaink