Belföld

Beneda Attila: Magyarországon a nőpolitika a családpolitika része

A költségvetésben számos intézkedés biztosítja a nők, anyák kiemelt szerepét

Magyarországon a nőpolitika a családpolitika része és számos intézkedés biztosítja az anyák kiemelt szerepét – mondta Beneda Attila, a Kulturális Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek kedden egy uniós rendezvény kapcsán.

Beneda Attila rámutatott: a legtöbb uniós országban a nők egyenjogúságát másképp látják, ezért fontos bemutatni számukra az esélyegyenlőséget segítő magyar családpolitikai intézkedéseket, amelyek támogatják a nőket abban, hogy gyermekvállalás után sikeresen térjenek vissza a munkaerőpiacra.

A költségvetésben számos intézkedés biztosítja a nők, anyák kiemelt szerepét.

Így például a bölcsődei hálózat fejlesztése vagy a „nők 40”. A bölcsődék fejlesztése, a kisgyermekek napközben elhelyezése a család és a munka közötti optimális egyensúly kialakításában segíti az anyákat. A „nők 40”, azaz, hogy a nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek, hozzájárul ahhoz, hogy a nyugdíjba vonuló nők nagymamaként segíthessék a következő generáció gyermekvállalását - mondta.

Ezekhez az intézkedésekhez társul még a négygyermekes anyák élethossziglani személyijövedelemadó-mentessége, valamint az a januártól érvényes szabály, mely szerint aki 30 éves kor alatt gyermeket vállal, annak szintén nem kell személyi jövedelemadót fizetnie 30 éves koráig.

Mindezeknek az intézkedéseknek is köszönhető, hogy a nők körében jelentősen javult a foglalkoztatottság Magyarországon: meghaladja a 70 százalékot, ami mintegy 5 százalékkal jobb az uniós adatoknál, ugyanúgy, ahogy a kisgyermekes anyák foglalkoztatottsága is meghaladja az uniós átlagot – mondta.

Beneda Attila beszélt arról, hogy a családon belüli, nők elleni erőszak elleni fellépés jegyében nagyarányú intézményi fejlesztések zajlottak le, elsősorban az áldozatok védelme érdekében.

Közölte: a család a magyar alaptörvény szerint egy nő és egy férfi életközössége.

Svédország az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként szervezte a kétnapos találkozót Stockholmban a „Nemek közötti gazdasági egyenlőség a nemi alapú erőszaktól mentes társadalomban” címmel.

A kedden véget ért politikai találkozó nyitó paneljében felszólalt Paulina Brandberg, a nemek közötti egyenlőségért felelős svéd miniszter és foglalkoztatásért felelős miniszterhelyettes, Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős biztosa, Isabelle Rome, a nemek közötti egyenlőségért felelős francia miniszter, Klara Laurencikova Simackova, az emberi jogokért felelős cseh kormánybiztos és EU ügyekért felelős miniszterhelyettes.

A magyar Kulturális és Innovációs Minisztériumot Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár és Beneda Attila családügyekért felelős helyettes államtitkár képviselte – közölte a tárca.

Kapcsolódó írásaink

A család védelme az első

ĀBelgium és Luxemburg az Európai Bizottság oldalán csatlakozik a magyar gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos perhez