Belföld

Egy balesetnél a sérültek állapotának súlyossága határozza meg az ellátás sorrendjét

Az életmentésben mindenki egyenlő – szögezte le az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek hétfőn eljuttatott közleményben.

Egy balesetnél a sérültek állapotának súlyossága határozza meg az ellátás sorrendjét
Győrfi Pál: Fontos az életmentés
Fotó: MH/Purger Tamás

Győrfi Pál azt írta, az elmúlt napokban fokozott figyelem irányult az Országos Mentőszolgálat működésére, egy országosan ismert művész súlyos rosszullétével összefüggő mentésirányítási hiba kapcsán felmerült a betegek ellátási sorrendjének kérdése is. A szóvivő korábban a sajtóban nyilatkozva jelezte, hogy vizsgálat indult a Gálvölgyi János színművész rosszulléte utáni riasztás fogadása ügyében.

„Fontosnak tartjuk leszögezni, hogy ahogy egy balesetnél sem a sérültek társadalmi helyzete vagy ismertsége, hanem az állapotuk súlyossága határozza meg az ellátás sorrendjét, úgy a segélyhívások fogadása utáni intézkedéseknél is kizárólag a beteg állapota, az ellátás sürgőssége alapján történik a mentőegységek riasztása” – fogalmazott Győrfi Pál.

Kitért arra is, hogy a mentési dokumentációban szereplő VIP-adat kizárólag a feladat elvégzése után szükséges dokumentációs, jelentési kötelezettséget szolgálja, hiszen az Országos Mentőszolgálat mint közfeladatot ellátó egészségügyi intézmény, a munkájáról, feladatellátásáról meghatározott szempontok alapján rendszeres és eseti jelentéseket tesz az illetékes szervek felé.

Amennyiben a betegellátást követő adminisztráció során a beteg jelzi, hogy a kormányzati igazgatásról szóló, 2018. évi törvényben meghatározott közszolgálati alapnyilvántartás részét képező EÜ VIP-kártyával rendelkezik, „azt az adatlapon jelöljük, a jelentésben szerepeltetjük” – írta közleményében Győrfi Pál.

Kapcsolódó írásaink