Belföld

A magyarok szerint az anyaság a legszebb hivatás

A felmérésre az anyák napja alkalmából került sor

Felmérte a magyarok hozzáállását az anyasághoz a Kopp Mária Intézet. Mint írták, az akcióra az anyák napja alkalmából került sor.

A magyarok szerint az anyaság a legszebb hivatás
Minden május első vasárnapja Anyák napja.
Fotó: Northfoto

A magyarok több mint nyolcvan százaléka úgy gondolja, hogy az anyaság a legszebb női hivatás – közölte a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) legújabb, reprezentatív felmérése alapján. A kutatásból kiderült az is, hogy a lakosság több mint kétharmada szerint egy nőnek nem kell lemondania a karrierjéről az anyaság és a gyermeknevelés miatt, és csaknem ugyanennyien gondolják azt is, hogy az érintettek számára az anyaság jelenti a kiteljesedést.

A válaszadók hatvanegy százaléka szerint az édesanyáknak az otthon és a család fontosabb helyen áll, mint a munka és a karrier. A megkérdezettek mindössze huszonhat százaléka véli úgy, hogy igazuk van azoknak a nőknek, akik jó szakma vagy állás mellett nem vállalnak több gyermeket.

Hozzátették, a hazai családpolitika kiemelten fontos része az édesanyák támogatása és annak biztosítása, hogy a nők édesanyaként és dolgozó nőként is kiteljesedhessenek.

Kapcsolódó írásaink