Belföld

Az édesanyák tartják össze a családokat a magyarok szerint

A magyar felnőttek háromnegyede úgy gondolja, Magyarországon megbecsülik az édesanyákat – közölte a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) az anyák napja alkalmából végzett közvélemény-kutatására hivatkozva. Közölték azt is: tízből nyolc magyar szerint az anyák tartják össze a családokat, és a gyerekek nevelésében nekik van a legnagyobb szerepük. A gyerekesek, az idősebbek, a nők és a vidéken élők között ennél is nagyobb az így vélekedők aránya.

Az édesanyák tartják össze a családokat a magyarok szerint
A felmérésben résztvevők 83 százaléka hálával tekint az édesanyjára
Fotó: MH

Tízből hatan teljesen egyetértenek azzal, hogy a családpolitikát elsősorban az édesanyákra kell alapozni, a megkérdezetteknek csak hatoda volt elutasító ezzel kapcsolatban. A gyerekesek, a nők és az idősebbek inkább azonosulnak ezzel az állítással. A válaszadók 83 százaléka hálával tekint az édesanyjára, amiért felnevelte őt, tízből heten teljes mértékben elégedettek azzal, ahogyan az édesanyjuk nevelte őket, és csupán három százalék nyilatkozott úgy, hogy elégedetlen. A felmérésből az is kiderült, hogy a magyarok 71 százaléka szerint Magyarországon össztársadalmi szinten is megbecsülik az édesanyákat, és elismerik a családokért végzett munkájukat.

Kismamáknak szóló tájékoztatót adott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A hatóság közölte, az élelmiszer-biztonság a várandósság alatt különösen fontos, ezért szakemberei az Ételt csak okosan! program részeként összeállítottak egy kisokost. Felhívták a figyelmet arra: a várandósság alatt az immunrendszer kisebb hatásfokkal működik, ezért a kismamák fogékonyabbak lehetnek az élelmiszer-eredetű megbetegedésekre.

Krízishelyzetben lévő kismamák segítését javasolja a Szent István Intézet a várandósteszteken feltüntetett, éjjel-nappal hívható segélyvonal elindításával. A felhívás célja, hogy rendelkezésre álljon egy önkéntes elhatározásból kereshető, intézményes segítő szolgáltatás az édesanyák számára, akiknek várandósságuk valamilyen okból krízishelyzetet jelent. 

Kapcsolódó írásaink