Belföld

Szijjártó Péter: Háborús propagandából jeles az amerikai nagykövet tevékenysége + VIDEÓ

Hangsúlyozta: Mi továbbra is a legfontosabb kérdéssel foglalkozunk, ami pedig az, hogy legyen béke

Háborús propagandából jeles David Pressman budapesti amerikai nagykövet, az Egyesült Államok jól láthatóan megpróbálja Magyarországot belenyomni a háborús táborba, de hazánk a globális békepárti többséghez tartozik – szögezte le pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter: Háborús propagandából jeles az amerikai nagykövet tevékenysége + VIDEÓ
Szijjártó Péter: Háborús propagandából jeles az amerikai nagykövet tevékenysége
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a bangladesi kereskedelmi miniszterrel közös budapesti sajtótájékoztatóján kérdésekre válaszolva David Pressman előző napi nyilatkozata kapcsán kijelentette: „Szeretném világossá tenni, a nagykövet az nagykövet, és nem helytartó.”

„Én legalábbis azért küldök nagyköveteket más országokban, hogy a kétoldalú kapcsolatokat javítsák, nem azért, hogy okosabbnak gondolják magukat a helyieknél” – fogalmazott.

„Azt értjük, hogy Pressman nagykövet úr szerint nekünk a háborúval kéne foglalkoznunk. Tehát háborús propagandából jeles. Ez látszik a plakátokon, ez látszik a nyilatkozataiban is, háborús propagandából jeles. De mi ebből nem kérünk, mert mi nem a háborúval akarunk foglalkozni, hanem a békével. Mi nem háborút akarunk, hanem békét akarunk” – közölte.

„Értjük, hogy az amerikaiak megpróbálnak minket belenyomni a háborús propagandába, értjük, hogy megpróbálnak minket belenyomni a háborús táborba, de mi a béketáborhoz tartozunk. Mi ahhoz a globális többséghez tartozunk, amely békét akar” – tette hozzá.

Hangsúlyozta: „Mi továbbra is a legfontosabb kérdéssel foglalkozunk…, ami pedig az, hogy legyen béke, mert emberéleteket csak békével lehet menteni, háborúval, fegyverszállítással, háborús propagandával csak a halálos áldozatok számát lehet növelni.”

Objektum doboz

Szijjártó Péter az orosz gázszállítási szerződéssel kapcsolatban emlékeztetett rá, hogy hazánknak még a legnehezebb energiaválságban sem kellett semmifajta korlátozást bevezetnie, mindig biztosított volt az ellátás, és ezután is az lesz.

„Ami az árat illeti, látom, hogy az ellenzéki oldal hemzseg földgázügyi szakértőktől. A helyzet az, hogy anélkül, hogy elárulnék bármi olyat, amit üzleti titoknak neveznek, azt mindenképpen nyugodtan el tudom mondani, hogy a világpiaci árak alakulása mindig két hónapos csúszással jelentkezik az árformula alapján a Magyarország által fizetendő árban” – közölte.

„Úgyhogy nyugalom, ha lefele megy a földgáz ára a világpiacon, akkor az általunk fizetendő ár is lefele megy. Természetesen ez igaz a másik irányba is, ott majd azt kérem az ellenzéki szakértőktől, hogy ne reklamáljanak, hogyha nem fizetünk magasabb árat két hónapon keresztül, mint amilyen a világpiaci áremelkedés, mert a szerződés csak két hónappal követi a világpiaci árak alakulását” – fűzte hozzá.

A miniszter a paksi bővítésről kötött szerződés módosítását is érintette, és leszögezte, nincsen tervben olyan strukturális váltás, amely érintené a kivitelezőt vagy a projektcéget, pusztán az idő múlása által diktált változtatásokról van szó, ugyanis már kilenc év eltelt az eredeti megállapodás megkötése óta.

„Technikai módosítások vannak annak érdekében, hogy gyorsabbak tudjunk lenni a beruházással. Azt várjuk el az Európai Uniótól, hogy ne akadályozza a szerződésmódosítást, az mindenben megfelel az európai szabályoknak” – emelte ki.

Kapcsolódó írásaink