Belföld

Matt Schlapp: Világhatalomként hamar lejárhat az időnk

Az Egyesült Államok csak akkor lehet sikeres, ha ragaszkodik a valláshoz és hagyományos értékeihez – mondta Matt Schlapp, az Amerikai Konzervatív Unió (ACU) elnöke csütörtökön a budapesti Konzervatív Politikai Akció Konferencián (CPAC Hungary) elhangzott nyitóbeszédében.

Matt Schlapp: Világhatalomként hamar lejárhat az időnk
Matt Schlapp
Fotó: MH/Purger Tamás

Napjainkban az Egyesült Államok gazdasági és kulturális kihívásokkal szembesül – magyarázta Schlapp. Ilyenkor az a probléma, hogy nemcsak a saját országunk ügyeit szoktuk elszúrni, hanem másokéit is – tette hozzá.
Az amerikaiak csak akkor lehetnek sikeresek, ha a erőt tudnak meríteni a vallásból és a hagyományos értékeikből – hangsúlyozta.

Világhatalomként hamar lejárhat az időnk, ha folyamatosan azon vagyunk, hogy felszámoljuk azokat az alapokat, amelyeken demokráciánk nyugszik – jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy a baloldal mindent megtesz annak érdekében, hogy tönkretegye ezeket az alapokat.

Schlapp aláhúzta: ennek ellenére „kitartunk, túlélünk, nem adjuk fel a küzdelmet”, és „nem engedjük, hogy tönkretegyék a civilizációt”.

Irakli Garibasvili georgiai miniszterelnök nyitóbeszédében kiemelte: az elmúlt években több válság rázta meg a világot, és ezekben a nehéz időkben az univerzális, hagyományos értékek adhatnak erőt.

A kormányfő hangsúlyozta: „A világ változik, és soha nem lesz már ugyanaz. A változásokat egyedül nehéz átvészelni, ezért egységre van szükség és együttműködésen alapuló globális konszolidációra, amely egy új és igazságos rendet hozhat létre” – tette hozzá.

Irakli Garibasvili szerint ehhez az egységhez az univerzális, hagyományos értékekből meríthetünk erőt, amelyek átszövik kultúránkat, történelmünket és mindennapjainkat. A georgiai miniszterelnök a hitet, a szabadságot, a méltóságot, az igazságot, a családot, a hazát, a polgártársak szeretetét és a jobb jövőben való reményt nevezte meg ilyen értékként.

Garibasvili figyelmeztetett, hogy a gyökértelen embert könnyebb irányítani, és hamis igazságokkal eltéríteni, ezért „ezekben a nehéz időkben legfontosabb fegyvereink az alapvető keresztény családi értékeink”.

A kormányfő elmondta: hazája, Georgia egyedi ország, sokszínű kisebbségekkel, amely az elfogadásra és a békés együttélésre épül, és „jogos helye Európában van”.

A jobboldal egyik legnagyobb nemzetközi tanácskozását, a Konzervatív Politikai Akció Konferenciát (CPAC Hungary) május 4-én és 5-én rendezik meg Budapesten. A CPAC eredetileg az 1970-es évek óta az amerikai jobboldal éves nagygyűlése, az első európai fórumot tavaly szervezte meg az Alapjogokért Központ a magyar fővárosban.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom