Belföld

„Ferenc pápa látogatása történelmi, sőt, üdvtörténeti jelentőségű volt”

Történelmi, sőt, üdvtörténeti jelentőségű volt Ferenc pápa április 28–30-i magyarországi apostoli látogatása – értékelt kedden Budapesten Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki a politikai élet szereplőinek és a sajtónak is köszönetet mondott korrekt hozzáállásukért.

„Ferenc pápa látogatása történelmi, sőt, üdvtörténeti jelentőségű volt”
Ferenc pápa megérkezett a Kossuth térre, 2023. április 30.
Fotó: MH/Purger Tamás

Semjén Zsolt emlékeztetett arra, hogy az állami és az egyházi szervek száz százalékban megtették kötelességüket, de ahhoz, hogy „ez a három nap ilyen csodálatosra sikerült”, kellett a Szentatya karizmája, a Szentlélek tapintható jelenléte, a közreműködők ezreinek munkája és a százezernyi résztvevő is, aki eljött az eseményekre.

A miniszterelnök-helyettes köszönetet mondott a politikai paletta minden oldalának, amiért felelősségteljes és méltó hozzáállásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy békességben lehessen fogadni a pápát.

Veres András: Nemzeti ünnep volt a három nap

Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke „nemzeti ünnepnek” nevezte a pápalátogatás három napját, amelynek hatása hónapokon, éveken keresztül el fog kísérni.

Veres András a Ferenc pápa április 28–30-i apostoli látogatásáról tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón megköszönte a teljes magyar sajtónak „tiszteletreméltó hozzáállását” a pápalátogatáshoz, kiemelve a köztelevízió munkáját, hiszen az egész világon az ő képeiket látták a három nap eseményeiről.

Az MKPK elnöke megköszönte a kormány segítségét is, hozzátéve, az egyház nem lett volna képes megvalósítani a programot a kormány nélkül. Értékelése szerint az egyház és az állam közötti együttműködés szép, tiszteletet érdemlő példája volt a pápalátogatás.

Kovács Zoltán: A pápa valamennyi beszéde kifejezte a béke iránti vágyat

Ferenc pápa valamennyi beszéde kifejezte a béke iránti vágyat, mindez a nemzetközi sajtó rosszindulatú próbálkozásainak ellenére is „egybecsengett a magyar kormány álláspontjával, hiszen Magyarország a háború kitörésének első napja óta a béke oldalán áll” – emelte ki Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a pápa magyarországi apostoli látogatásáról tartott keddi sajtótájékoztatón.

Kiemelte: a pápalátogatás ékes bizonyítéka volt annak, hogy Magyarországon az állam és az egyház együttműködésének új modellje jött létre, amely a feladatmegosztásból táplálkozik, nem pedig alá-fölé rendeltségből.

Kovács Zoltán hozzátette: a Papp László Sportarénában a fiatalok megszólításával nyilvánvalóvá vált, hogy az egyház üzenetei a társadalom szempontjából élő, szerves üzenetek. Ahogyan a Szentatya megszólította a fiatalokat, az minden szempontból „menő volt” – fogalmazott.

Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára, Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár (b-j) a Ferenc pápa április 28-30-i magyarországi apostoli látogatásáról tartott budapesti sajtótájékoztatón 2023. május 2-án.
Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára, Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár (b-j) a Ferenc pápa április 28-30-i magyarországi apostoli látogatásáról tartott budapesti sajtótájékoztatón 2023. május 2-án.
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

MTVA: Kétmillióan követték a közmédia csatornáin Ferenc pápa apostoli útját

Kétmillióan követték a közmédia csatornáin Ferenc pápa apostoli útját – tájékoztatta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtó- és Marketingirodája kedden az MTI-t.

A közmédia televízió- és rádiócsatornáin, valamint internetes felületein több millióan követték figyelemmel a Ferenc pápa háromnapos magyarországi látogatásához kapcsolódó műsorfolyamot. A közvetítés legnézettebb eseménye a budapesti Kossuth Lajos téren tartott szentmise volt, amelyet több százezer néző követett élőben. A Duna több alkalommal is piacvezető volt a pápai látogatás alatt – írták.

A társadalmi igazságosságot, a szegénység és az ökológiai válság elleni küzdelmet, az emberi jogok védelmét és a béke megteremtését is hirdette a katolikus egyházfő a hétvégén. A háromnapos budapesti látogatás üzeneteit a közmédia folyamatosan közvetítette. Minden nyilvános programot élőben sugárzott a Duna, az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió. A világ magyarságához a Duna World közvetítésével juthattak el Ferenc pápa gondolatai – közölték.

Mint ismertették, az elmúlt évek egyik legjelentősebb eseményével a közmédia műsorfolyama kétmillió nézőt ért el. Egy néző átlagosan több mint másfél órát látott valamelyik élő közvetítésből, a témához kapcsolódó dokumentumfilmből vagy filmből. A három nap legnézettebb eseménye a vasárnap délelőtti Kossuth téri szentmise volt, 255 ezres átlagos nézettséggel és 15,2 százalékos közönségaránnyal. A több mint 3 órás közvetítés alatt 665 ezren kapcsoltak a Dunára, a legnézettebb percekben 425 ezer embert értek el. A közvetítésen belül a több mint kétórás misét átlagosan 320 ezren követték.

A közmédia online platformjait is sokan felkeresték: a pápalátogatás élő internetes közvetítéseit a közmédia vallási tartalmait megjelenítő Bizony, Isten! YouTube-csatornája csaknem 80 ezer megtekintést számlált, a Médiaklikken 15 ezren követték a misét.

A pápai látogatás alatt a Duna több alkalommal is piacvezető volt az adott sávban. A vasárnap délelőtti közvetítés és a szombat délutáni ifjúsági találkozóról szóló beszámoló volt a legnépszerűbb a televíziós csatornák kínálatában. Az M1 pénteken a pápa érkezésével kapcsolatos beszámolók idején és a híradók alatt is több alkalommal vezette a nézettségi versenyt – közölték.

Az apostoli látogatás kiemelt figyelmet kapott a világsajtóban is: a legnagyobb nemzetközi orgánumok is beszámoltak a katolikus egyházfő magyarországi látogatásáról. A televíziós közvetítés élő jelét a közmédia ingyenesen biztosította az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) valamennyi tagjának. A szabad hozzáféréssel az élő közvetítések, felvételek a világ sok tájára eljutottak, átvette többek között a Reuters, az APTN és az AFP, a Vatikáni Televízión keresztül pedig a világ keresztény közösségéhez is elért a magyar közmédia közvetítése – közölte az MTVA Sajtó- és Marketingirodája.

Kitértek arra is, hogy a pápalátogatás főbb eseményei újranézhetők a Médiaklikken, valamint a Bizony, Isten! YouTube-csatornán.

Kapcsolódó írásaink