Belföld

Az éghajlati dzsihadisták az EU-t túszként tartják fogva - INTERJÚ

A brüsszeli intézmények folyamatosan támadják a nemzeti szuverenitást, a szólásszabadságot, a józan észt, a konzervatív értékeket, a hagyományokat és az életmódunkat – mondta a Magyar Hírlapnak többek között Andrej Babis, a cseh ANO párt elnöke, volt cseh miniszterelnök, aki abból az alkalomból adott interjút lapunknak, hogy részt vesz május 4-én és 5-én Budapesten, a Konzervatív Politikai Akció Konferencián. a CPAC Hungary-n.

Az éghajlati dzsihadisták az EU-t túszként tartják fogva - INTERJÚ
Andrej Babis: Az öt apró cseh párt kormánykoalíciója másfél éves hivatali ideje alatt nem tett semmit hazájáért
Fotó: Thierry Monasse / Pool / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Mennyiben segíti az ANO csehországi tevékenységét az, hogy a párt az ön személyében képviselteti magát a budapesti Konzervatív Politikai Akció Konferencián, a CPAC Hungary-n?

Úgy gondolom, hogy az ittlétem hasznos, mert így a régi barátaimtól információkat szerezhetek, és új ismeretségeket is köthetek. Már nagyon várom az újabb CPAC-konferenciát. Az ember a CPAC-konferencián rengeteg ihletet meríthet, és bővítheti kapcsolatait. Szóval számomra a CPAC-konferencia két napja nagyon sok inspirációval szolgál majd. A médiánknak is jól fog jönni, mert úgy döntöttem, hogy beszédet mondok a CPAC-on, ami mindig nagy örömet okoz számomra. Manapság elég gyakori, hogy az embert kritizálják azért, mert elmegy valahova, találkozik vagy beszél valakivel. Nem kell mindennel egyetértenem, ami a konferencián elhangzik, de a politikai viták során mindig fontos, hogy eszmét cseréljünk, és találkozzunk különböző véleményeket képviselő emberekkel. Ilyen a politika, ennek így kell lennie. Nem szabad az embernek más nézőpontoktól elszigetelnie magát.  

Az ön részvételével a budapesti CPAC konferencián lehetőséget kínál az ANO-nak, hogy nemcsak az európai politikai környezetben legyen jelen, hanem amerikai kapcsolatokat is kiépítsen? Várható-e ilyen tendencia?

Természetesen fontos, hogy kapcsolatokat építsünk ki a tengerentúli partnereinkkel. A CPAC az amerikai konzervatívok és republikánusok konferenciája. Az USA-ban már a republikánusok irányítják a képviselőházat. A cseh politikusoknak nyitott kapcsolatokat kell fenntartaniuk az amerikai politikai spektrum mindkét oldalával. Nagyon örülök, hogy számos politikus és szakértő érkezett az Egyesült Államokból. Ezek a kapcsolatok minden bizonnyal hasznosnak bizonyulnak a jövőben, elvégre a progresszivizmus és az éghajlatváltozással kapcsolatos kihívások elleni küzdelem globális. Ugyanakkor a brüsszeli intézmények folyamatosan támadják a nemzeti szuverenitást, a szólásszabadságot, a józan észt, a konzervatív értékeket, a hagyományokat és az életmódunkat. Tovább rontja a helyzetet, hogy az EU-t „éghajlati dzsihadisták" és szén-dioxid-ideológusok tartják túszul, akik a jelek szerint tönkre akarják tenni az európai ipart és a megbízható energiaforrásokat, el akarják szegényíteni az európai polgárokat, és olyan hétköznapi dolgokat tekintenek luxusnak, mint az autó, a nyári vakáció vagy a hús fogyasztása. Rengeteg munka van itt, Európában, és az ANO-nak erre kell összpontosítania. Következő próbatételünk az egy év múlva esedékes európai parlamenti választás lesz.

Csehországban jelenleg komoly társadalmi feszültségek uralkodnak. Ezt bizonyítják a kormányellenes tüntetések. Milyen programot ajánl a konzervatív oldal a problémák megoldására?

Vicces, mert Csehországban tulajdonképpen nincs is releváns konzervatív párt. Engem is populistának bélyegzett a fősodratú média, pedig az ANO egy mindenkit befogadó párt. Az ANO az ALDE – Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért – frakció tagja az Európai Parlamentben. Az ALDE-ban olyan álláspontokat képviselünk, amelyek számos konzervatív értékhez közel állnak, mint a józan ész, a hagyománytisztelet, a szólásszabadság, a szabadkereskedelem, a rászorulók segítése stb. Mindezek az elképzelések az ANO tagjainak sorában egyetértésre találnak. Tehát igen, azt mondhatjuk, hogy az ANO az egyetlen releváns cseh politikai párt, amelynek ténylegesen konzervatív programja van.

A legutóbbi közvélemény-kutatás szerint, ha most lennének a választások, az ANO több szavazatot kapna, mint a vegyes ötpárti koalíció. Mi okozta az általános közérzet gyors változását?

A Cseh Köztársaság legsúlyosabb problémája, hogy kormánya teljesen alkalmatlan feladata ellátására. Az öt apró politikai párt kormánykoalíciója másfél éves hivatali ideje alatt nem tett semmit a hazájáért, és megszegte minden választási ígéretét, csak a szponzorairól gondoskodott. Nem csoda, hogy az emberek dühösek, mert Csehországban tíz százalékkal csökkentek a reálbérek, az EU-ban itt van a harmadik legmagasabb infláció, az áram ára pedig a legmagasabbak között van Európában. Tegyük ehhez hozzá a kormányzati politikusok arroganciáját és a káoszt, amely körülvesz mindent, amihez a kormánynak köze van. Másrészt a közvélemény változását nem nevezném gyorsnak. Nagyon keményen kell dolgoznunk, az aktuális feladatra kell koncentrálnunk, és szerénynek kell maradnunk.

A jelenlegi cseh kormány elutasította a visegrádi csoporthoz fűződő szoros kapcsolatokat. Ön szerint, ha az ANO hatalomra kerülne, helyreállhat-e a bizalmi kapcsolat? 

A V4-ek gyengítése nagy hiba, egy olyan hiba, amely negatívan fogja érinti Csehországot, még jóval azután is, hogy megbukik ez a kormány. A V4 országok együttesen az EU-nak és intézményeinek egy nagy tagállama lehet. Ha az ANO kormányra kerül, a V4-országok egységének visszaállítása programjának élén fog szerepelni. Jelenleg a V4-ek fő problémáját a Lengyelország és Magyarország közötti feszültség jelenti. A Cseh Köztársaságnak törekednie kell arra, hogy enyhítse ezeket a feszültségeket.

Lehetséges, hogy az újabb és újabb kihívások – illegális migráció, ukrán gabonadömping, energiaválság, infláció – következtében a visegrádi országok ismét jelentős igényt éreznek a kölcsönös szolidaritásra?

Igen, ebben szinte biztos vagyok. Magyarországnak, Lengyelországnak, Szlovákiának és Csehországnak sok közös érdeke van, ezért természetes szövetségesek. Sajnálatos, hogy ezt a kormányunkból senki sem veszi észre.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom