Belföld

Lezárult az Országos Onkológiai Intézet 2,5 milliárd forintos eszközfejlesztése

Polgár Csaba: Ez a nagy értékű fejlesztés biztosítja azt, hogy az elkövetkező öt-tíz évben Európa élvonalában tudják folytatni a gyógyítást, a kutatást és az oktatást

Lezárult az Országos Onkológiai Intézet (OOI) 2,5 milliárd forintos eszközbeszerzése, a daganatdiagnosztikai és terápiás eszközpark fejlesztése az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében valósult meg.

Lezárult az Országos Onkológiai Intézet 2,5 milliárd forintos eszközfejlesztése
Polgár Csaba kiemelte, ezzel a beruházással az intézet gépparkja 21. századi és európai színvonalú lett
Fotó: Facebook/Országos Onkológiai Intézet

Polgár Csaba, az intézet főigazgatója csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón felidézte, hogy az ország gazdasági teljesítménye tette lehetővé az elmúlt években, hogy számos kormányzati és európai uniós forrást lehessen fordítani a központi régió egészségügyére.

Ezen belül az intézet is kiemelt támogatásokhoz jutott hozzá – mondta, kiemelve a mellkassebészeti központ kialakítását vagy a robotsebészet elindításának lehetőségét.

Úgy fogalmazott, hogy ez az EFOP-projekt egy újabb mérföldkő az intézet életében, amely az eddigi legnagyobb egy összegben elnyert támogatás, amelyet száz százalékban több mint harminc, nagy értékű orvostechnikai eszközre és berendezésre fordítottak.

Polgár Csaba kiemelte, ezzel a beruházással az intézet gépparkja 21. századi és európai színvonalú lett.

A főigazgató hozzátette, ezek az eszközök is nagyban hozzájárulnak a nemzeti rákellenes program fő céljának megvalósításához: a daganatos halálozás csökkentéséhez. Kitért azonban arra, hogy hiába van megfelelő diagnosztikai és terápiás eszközpark, ha valaki nem tesz meg mindent saját egészsége védelméért. A rosszindulatú elváltozások a második leggyakoribb haláloknak számítanak Magyarországon, a statisztika javításáért a megelőzésre kell a hangsúlyt helyezni, amihez egyéni és társadalmi felelősség is kell – hangsúlyozta.

A dohányzás és alkoholfogyasztás, az elhízás, a mozgásszegény életmód, a légszennyezettség mind-mind olyan tényezők, amelyek befolyásolják a daganatok kialakulását – hangoztatta, hozzátéve: a lakosságnak élnie kell a rákellenes védőoltások felvételével, részt kell vennie az ingyenesen elérhető szűrővizsgálatokon.

Polgár Csaba kiemelte, népegészségügyi szempontból újra el kell érni a koronavírus-járvány előtti részvételt a szűrővizsgálatokon, és „kutatni” azt, hogy milyen új szűrővizsgálatokat lehetne bevezetni. A főigazgató szerint azzal, hogy létrejöttek a vármegyei onkológiai centrumok, kialakultak a betegutak, valamint a folyamatban lévő fejlesztésekkel az év végére a magyar onkológiai hálózat európai szintű lesz.

„Ez a nagy értékű fejlesztés biztosítja azt, hogy az elkövetkező öt-tíz évben Európa élvonalában tudják folytatni a gyógyítást, a kutatást és az oktatást” – fogalmazott Polgár Csaba.

Bidló Judit, a Belügyminisztérium egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a magyar kormány elkötelezett az egészségben eltöltött életévek számának növelésében. Ehhez szolgálnak a korszerű diagnosztikai eszközök, de ugyanilyen fontos, hogy a betegség kezelésében is a lehető legmagasabb legyen a színvonal – tette hozzá.

Ezek az eszközök lehetőséget adnak az adott elváltozás gyors felismeréséhez, a személyre szabott terápiához vagy a különböző terápiás alternatívák körének szélesítésére – mondta.

Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese a rendezvényen arról beszélt: ahhoz, hogy a most beszerzett eszközök megfelelő hatékonysággal működjenek, elengedhetetlen a szellemi tőke, a szakmai tudás.

Az OOI rendkívül fontos szerepet tölt be az ellátórendszerben, országos intézetként és módszertani központként irányítja az ország onkológiai tevékenységét, a gyógyításban, az oktatásban és kutatásban betöltött szerepe nélkülözhetetlen – hangoztatta.

Kapcsolódó írásaink