Belföld

Alapjogokért Központ: A magyarok szigorúbban büntetnék a gyerekeknek drogot áruló bűnözőket

A választókorú magyarok 93 százaléka még szigorúbban büntetné a kiskorúaknak kábítószert eladó bűnelkövetőket, 85 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy nagyobb odafigyelés kell a gyermekek kábítószer-fogyasztása kapcsán – közölte csütörtökön Facebook-oldalán az Alapjogokért Központ, ismertetve a közvélemény-kutatását.

Alapjogokért Központ: A magyarok szigorúbban büntetnék a gyerekeknek drogot áruló bűnözőket
Kokaincsíkok és fogyasztójuk (képünk illusztráció)
Fotó: MH


Azt írták, reprezentatív felmérésük szerint – amit a nagykorú lakosság körében, ezer ember telefonos megkérdezésével végeztek – ebben az ügyben társadalmi egyetértés van. Több jel azonban arra utal, hogy a dollárbaloldal a gyermekvédelmi népszavazás után a kábítószer elleni fellépés kapcsán is szembemegy a nemzeti konszenzussal – fűzték hozzá. Megjegyezték: ez abból a szempontból nem meglepő, hogy a nyílt társadalom hálózatához tartozó szervezetek világszerte a drogliberalizáció pártján állnak.

Ismertetőjében az intézet arra mutatott rá, hogy a kábítószer-fogyasztás elleni fellépés már az első Orbán-kormány számára kiemelt terület volt, ugyanis akkor készült el Magyarország első drogstratégiája. Kitértek arra, hogy 2009-ben Bajnai Gordon új kábítószer-stratégiája már az addigra tiltottnak minősülő szerek legalizálása felé nyitotta meg az utat, majd a 2010-es nemzeti fordulatot követően, az új szemléletnek köszönhetően Európa egyik legszigorúbb drogtörvényét fogadta el a magyar parlament.

Azóta, mint írták, az újonnan megjelenő dizájner (szintetikus) drogok fiatalok körében tapasztalt terjedése aktualizálta a problémát. Ezt a közvélemény-kutatás eredményei is alátámasztják: a megkérdezettek 93 százaléka mondta ugyanis azt, hogy egyetértene az illegális kábítószereket kiskorúak számára terjesztő bűnelkövetők szigorúbb büntetésével. Csupán egy szűk, négyszázalékos csoport helyezkedett szembe ezzel a többségi véleménnyel.

A válaszadók körében kiemelkedően magas az egyetértés (85 százalék) annak kapcsán is, hogy a gyerekek kábítószer-fogyasztása probléma, ezért nagyobb odafigyelésre volna szükség a kiskorúak védelme érdekében. Mindezek alapján látható, hogy mindkét esetben szavazótáborokon átívelő konszenzus tapasztalható, legyen szó kormánypárti vagy ellenzéki válaszadóról, döntő többségükben egyetértenek a gyermekek védelmének ezen kérdéskörében is.

Rámutattak arra, hogy az ellenzéki pártok miatt politikai értelemben ilyen közös nevező nem jött létre. „A Gyurcsány Ferenc rajongói klubjaként viselkedő Momentum ifjúsági szervezetének” elnöke a kannabisz-fogyasztás legalizálását követelte, a Liberálisok politikusai pedig a drogliberalizációt sürgették korábban – írták.

Szerintük a baloldal nemcsak a kábítószer elleni küzdelemben hagyta magára a fiatalokat, hiszen a társadalmilag kiemelkedő támogatottságú gyermekvédelmi népszavazás elleni agitációval az iskolák kapuit is szélesre tárta volna a genderpropaganda előtt. „Jól látható, hogy az ellenzék politikája ezen a téren is szembemegy a magyarok akaratával, a dollárbaloldal még saját szavazótáborával is ellentétes álláspontot képvisel, megint” – tették hozzá.

Ennek okaként jelölték meg, hogy szuverenitás hiányában nem is tehetnek mást, hiszen „részvényesei”, mint például Soros György szerint a kábítószer-használatot „közegészségügyi” kérdésként kell kezelni. „Magyarországon azonban a választók akarata érvényesül, nem pedig a guruló dollároké” – áll az ismertetőben.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink