Belföld

Novák Katalin Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében tett látogatást

Találkozott autista gyermekekkel és kadétokkal is

Novák Katalin köztársasági elnök a Vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium kadétjaival találkozott Nyíregyházán és az Éltes Mátyás Általános Iskola autizmussal élő diákjaival a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nyírbátorban.

Novák Katalin Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében tett látogatást
Novák Katalin köztársasági elnök részt vesz az Éltes Mátyás Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégiumnak az autizmussal élőkért kezdeményezett Kék sétáján Nyírbátorban
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az államfő érkezése után regisztrált az iskola által szervezett jótékonysági sétára, majd az intézmény egyik osztályában megismerkedett a tanulókkal, és részt vett egy közös foglalkozáson is. Miután megtekintette az általános iskolát, Novák Katalin elindította az autizmussal élőkért kezdeményezett Kék sétát, amelyen – az első állomásáig – ő is részt vett.

Az eseményen jelen volt Simon Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője, aki az MTI-nek elmondta, a Csillagfényes Éltes Alapítvány kereste meg a kezdeményezéssel, hogy felhívják a figyelmet az autizmussal élők nevelésének fontosságára. Hozzátette, örül, hogy a sétán Novák Katalin is részt vett, és ezzel „rendkívül nagy erőt és lendületet” adott az iskolában dolgozó pedagógusoknak.

Gönczőné Kovács Éva, a Nyírbátori Éltes Mátyás Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium egységvezetője a közmédiának nyilatkozva elmondta, az intézmény már több éve foglalkozik autista tanulókkal, és jelenleg a diákok egyharmada él autizmussal.

Az autizmus világnapja alkalmából szervezett sétát azért szervezték, hogy felhívják a társadalom figyelmét a jelenségre. Novák Katalin látogatását külön megtiszteltetésnek nevezte az egységvezető.

Közös fénykép készül Novák Katalin köztársasági elnökkel (k) az Éltes Mátyás Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégiumnak az autizmussal élőkért kezdeményezett Kék sétája első pihenőpontján Nyírbátorban
Közös fénykép készül Novák Katalin köztársasági elnökkel az Éltes Mátyás Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégiumnak az autizmussal élőkért kezdeményezett Kék sétája első pihenőpontján Nyírbátorban
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Novák Katalin köztársasági elnök a Vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium kadétjaival is találkozott 

Az államfő személyes beszélgetést folytatott fiú és lány kadétokkal a Nyíregyházi Egyetem campusán lévő kollégiumban, majd Kun-Szabó István vezérőrnagy, Kovács István alezredes, a kollégium igazgatója és Horváth András alezredes, kollégiumvezető társaságában megtekintette a diákok katonai testnevelés óráját az intézmény sportpályáján.

Az eseményen jelen volt Szabó Tünde, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz–KDNP-s polgármestere is.

A debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium nyíregyházi telephelyként működő, vitéz Mikecz Kálmán huszár dandártábornokról elnevezett intézmény 2021 szeptemberében fogadta az első kadétokat. Az egyetem területén kialakított, háromezer négyzetméter alapterületű kollégium háromszáz férőhellyel rendelkezik; ide azok a nyíregyházi középiskolákba felvett diákok jelentkezhetnek, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt, és vállalják, hogy honvédelmi alapismeretek elnevezésű tantárgyat tanulnak.

A felvett diákok tanítási időben a normál középiskolai oktatásban vesznek részt, délutántól pedig ebben a speciális ismereteket adó kollégiumban tanulnak és laknak.

Novák Katalin köztársasági elnök kadétokkal találkozik a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium nyíregyházi telephelyként működő, vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégiumában
Novák Katalin köztársasági elnök kadétokkal találkozik a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium nyíregyházi telephelyként működő, Vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégiumában
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom