Belföld

Fenntartja a kormány a hulladékgazdálkodás terén is a rezsicsökkentést

Egységes, magas színvonalú és fenntartható szolgáltatást biztosít az új hulladékgazdálkodási rendszer

Az elhúzódó háború és az elhibázott szankciók nemzetközi energiaválságot, valamint soha nem látott szankciós inflációt szabadított egész Európára. A kormány ebben a helyzetben is mindent megtesz a magyar családok védelme érdekében, és a hulladékgazdálkodás terén is fenntartja a rezsicsökkentést, ami a legnagyobb ilyen jellegű, családoknak nyújtott segítség Európában – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön.

Fenntartja a kormány a hulladékgazdálkodás terén is a rezsicsökkentést
Minden településen megoldott a szelektív hulladékgyűjtés
Fotó: MH-archívum

A tárca közleménye szerint a 2023. július 1-jén induló új, koncessziós hulladékgazdálkodási rendszer – megőrizve a rezsicsökkentés eredményeit – hosszú távon garantálja a szolgáltatás országosan egységes, magas színvonalú, fenntartható működését. A hazai szabályozás külön figyelmet fordít az európai uniós célkitűzésekre, és arra törekszik, hogy maradéktalanul teljesítse a megvalósításukat szolgáló uniós irányelvekben előírt célértékeket, hozzájárulva a körforgásos gazdaságra történő átálláshoz.

A kormány célja, hogy Magyarország minél gyorsabban átállhasson a körforgásos gazdaságra, amelyben egyre kevesebb termék válik hulladékká, és a képződő hulladék a lehető legnagyobb arányban nyersanyagként hasznosul újra. Ezért július elsejétől átalakul az állami hulladékgazdálkodás rendszere, amelyben a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt., mint koncessziós társaság végzi a háztartások és a gazdálkodó szervezetek települési hulladékának és a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékekből képződő hulladékának az átvételét, a gyűjtését, az elszállítását és az előkezelését, a kereskedelmét és a kezelésre történő átadását, illetve az ezek által érintett hulladékgazdálkodási létesítmények fenntartását, üzemeltetését, fejlesztését – írta a minisztérium.

Az új szabályozás biztonságos és kiszámítható működést eredményez, amelynek egyik alapeleme az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer, amit a koncesszió indulásával, 2023. július 1-től vezet be a jogalkotó. Eszerint – az uniós jog előírásaival összhangban – a termék gyártójának kell viselnie a pénzügyi felelősséget, vagy a pénzügyi és szervezési felelősséget a hulladékkezelésért a termék teljes életciklusa során – tették hozzá.

A hulladékgazdálkodás átalakuló szabályozásában a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) törvényi felhatalmazás alapján rendeletben határozza meg a vegyes összetételű, nem veszélyes hulladék hulladéklerakóban és égetőműben való átvételéért fizetendő díjat, továbbá a közfeladat ellátásához szükséges hulladékgazdálkodási eszköz használatával, valamint igénybevételével összefüggő díjak megállapítására szolgáló hatósági eljárás szabályait. A MEKH rendeletei rögzítik továbbá a koncesszori alvállalkozók, valamint az önkormányzatok állami hulladékgazdálkodási közfeladattal összefüggő indokolt költségét is – olvasható a közleményben.

A jogszabályok által előre tervezhetővé válik a költségek és bevételek mértéke a koncessziós társaság és az érintett létesítmények üzemeltetői, tulajdonosai számára. A hatályos törvényi szabályozás alapján a módosítás a lakossági fogyasztók hulladékkal kapcsolatos díjait nem érinti, azok változatlanok maradnak – közölte az Energiaügyi Minisztérium.

Kapcsolódó írásaink