Belföld

Hornung Ágnes: A láthatatlan munkával járó áldozatvállalás hatalmas értéket jelent + VIDEÓ

A kormány a háború és a szankciós válság ellenére is megvédte, sőt bővítette a gyerekesek támogatását – jelentette ki az államtitkár

A láthatatlan munkával járó áldozatvállalás hatalmas értéket jelent, ezért a gyermekeseket komoly megbecsülés illeti, amelyet a kormány igyekszik a családtámogatásokban is megjeleníteni – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a Facebook-oldalára kedden feltöltött videóban.

Hornung Ágnes: A láthatatlan munkával járó áldozatvállalás hatalmas értéket jelent + VIDEÓ
Hornung Ágnes: A láthatatlan munkával járó áldozatvállalás hatalmas értéket jelent + VIDEÓ
Fotó: MH/Purger Tamás

Hornung Ágnes a láthatatlan munka világnapja alkalmából közzétett nyilatkozatában azt mondta, ez olyan tevékenység, amelyért nem jár fizetés, elvégzését sokan természetesnek veszik, ám a hiánya azonnal feltűnik, a gyermekek számával arányosan pedig nő a mennyisége.

Habár a család a legnagyobb érték, a gyermek pedig a legnagyobb kincs, amelyet az élet adhat, a mindennapok nem mindig könnyűek: a gyerekek ellátása, a háztartási munka vagy akár a hozzátartozók ápolása nagy feladatot ró a családokra – fogalmazott az államtitkár.

Hozzátette, évtizedekkel ezelőtt ezek a feladatok szinte kizárólag a nőkre hárultak, és még ma is főként a nők végzik ezeket a tevékenységeket; a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) nem reprezentatív kutatása szerint a kisgyermekes édesanyák 96 százaléka végez láthatatlan munkát.

Objektum doboz

Bár egyre több férfi családtag is kiveszi a részét ebből a munkából, a kutatás szerint a nőknek még csak kis százaléka gondolja úgy, hogy arányosan oszlanak meg ezek a feladatok – jegyezte meg.

Hornung Ágnes kiemelte, a láthatatlan munkával járó áldozatvállalás hatalmas értéket jelent, ezért a többgyermekes anyákat komoly megbecsülés illeti, amelyet a kormány igyekszik a családtámogatásokban is megjeleníteni. Az államtitkár példaként említette a négygyermekes nők szja-mentességét és a bruttó fizetés száz százalékára emelt csecsemőgondozási díjat (csed).

A kormány a háború és a szankciós válság ellenére is megvédte, sőt bővítette a gyerekesek támogatását – jelentette ki az államtitkár.

Kapcsolódó írásaink