Belföld

Megújul a Ligetben a közlekedési park

A fejlesztés során negyven lombos fát, 6700 cserjét, 19 300 évelő növényt ültetnek, a gyepesítés pedig húszezer négyzetmétert érint

Kibővítik és felújítják a városligeti KRESZ-parkot a Liget Budapest Projekt keretében. A park a 1970-es évektől kezdve formálja a legkisebbek közlekedési személéletét, útjain, kereszteződéseiben gyerekek ezrei tanulták meg a közúti közlekedés alapvető szabályait. Most a modernizálás mellett a park kap egy közlekedési tematikájú játszóteret, és több lesz a zöldfelület is.

Megújul a Ligetben a közlekedési park
Kibővítik és felújítják a városligeti KRESZ-parkot a Liget Budapest Projekt keretében
Fotó: bkk.hu

A Városligetben, az egykori Közlekedési Múzeum szomszédságában lévő KRESZ-park teljes körű felújítására és bővítésére írt ki pályázatot a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. – olvashattuk tavaly az uniós Közbeszerzési Értesítőben. Ott arról is írtak, hogy a park kiemelten nagy vonzerővel bír a családok számára, ugyanakkor felújítása, fejlesztése és a kiszolgálólétesítmények pótlása feltétlenül szükséges.

A közlekedési park központi része a Zichy Mihály úton, a Hermina út és az Ajtósi Dürer sor kereszteződésének közelében található miniatűr közlekedési pálya. A pályán burkolati jelek, KRESZ-táblák, jelzőlámpás kereszteződés segíti a gyerekeket abban, hogy játékos formában elsajátítsák a biztonságos közlekedést. A pályát második héten kezdték el felújítani, bővíteni, sőt, egy tematikus játszótérrel is kiegészítik majd. A gyerekeket szolgáló úttest mindkét oldalán járdát hoznak létre, amit épületek körvonalainak sora kísér majd.

A cél a Liget Budapest Projekt tervezői szerint az, hogy a közlekedési park miniatűr városként újuljon meg a tájépítészeti eszközök segítségével, és a gyerekek magukénak érezzék ezt a várost. Fontos ez azért is, mert az iskolák számára is kiemelt célpont a közlekedési park, ahol számos napközis foglalkozást tartanak majd, és a kicsiknek délutáni játék- és sportlehetőséget biztosítanak: a park déli oldalán, jól elérhető helyen pingpongasztalokat és egy streetball kosárpályát telepítenek.

A KRESZ-parkba a fejlesztés során 40 lombos fát, 6700 cserjét, 19 300 évelő növényt ültetnek, a gyepesítés pedig 20 ezer négyzetmétert érint. Hat nagy méretű (20-48 cm törzsátmérőjű) fát ültetnek át. A feladat része még egy számítógép-vezérlésű automata öntözőrendszer telepítése. Bővül a padok és ülőkék, a hulladékgyűjtők, a süllyesztett, nagy méretű hulladéktárolók száma is.

Fontos viszont, hogy a felújítás során a parkrész nem látogatható. A Liget Budapest Projekt addig is mindenki figyelmébe ajánlja a KRESZ-parktól öt percnyi bringázásra található, 2020 őszén átadott Sportparkot, ahol hullámpályán (pumptrack pályán) mindenki próbára teheti magát. Innen már csak egy lépés a Nagyjátszótér vagy a Magyar Zene Háza melletti zenés játszótér.

Kapcsolódó írásaink