Belföld

Tovább szépül a Liget

Családbarát fejlesztésekkel folytatódik a Liget Budapest Projekt, amelynek során a park rekreációs funkciói mellett további jelentős zöldfelületeket is újjá varázsolnak. A projekt részeként február végén elindult a KRESZ-park rehabilitációja is.

Tovább szépül a Liget
A Néprajzi Múzeum épülete és tágabb környezete
Fotó: Városliget Zrt./Palkó György

A Városliget megújítása Európa jelenleg legnagyobb kulturális tartalmu városfejlesztési projektje, amelynek köszönhetően a millennium óta nem látott léptékű beruházásokkal gazdagodott az ország – jelentette ki csütrötökön Baán László. A Liget-projekt miniszteri biztosa emlékeztetett, a projekt már most jelentős eredményekkel bír, de még nem ért a végére.

A legnagyobb és legfontosabb fejlesztés, a Priztker-díjas japán SANAA építésziroda által tervezett Új Nemzeti Galéria felépítése még hátra van – fogalmazott. Egyben jelezte, az új múzeum nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megújult Városliget az egész világ számára látható módon felkerüljön Európa kulturális térképére, ami egy kiemelkedő kortárs építészeti minőséget képviselő művészeti múzeum nélkül nem lehetséges.

Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ világszínvonalú épülete
Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ világszínvonalú épülete
Fotó: Városliget Zrt.

A kabinet elkötelezett a teljes körű megvalósítás mellett, az új, nagyobb léptékű fejlesztések az ország gazdasági helyzetének a függvényei, de előreláthatólag 2024–25-ben elkezdődhet az elbontott Petőfi Csarnok helyére tervezett Új Nemzeti Galéria építése is – mondta Baán László.

Február végén elindult a városligeti KRESZ-park felújítása és környékének zöldfelületi rehabilitációja, a fejlesztésnek köszönhetően mintegy huszonötezer négyzetméternyi zöldfelület szépül meg, és elültetnek harminckilenc lombosfát, több mint ötezer-hatszáz cserjét és több tízezer évelő növényt. A központi játszórészen kívül magához a közlekedési pályához kapcsolódóan további önálló elemeket, játszóeszközöket helyeznek el a térség különböző pontjain. Ilyen egy kis játék benzinkút, elektromos töltőállomás és az egyik egyirányú kitérőben elhelyezett szerelőpont.

Az idei parkfejlesztések részeként megújul a rendkívül népszerű léghajó, a BallonFly környezete is a Kós Károly sétány, a Hermina út és a Konrad Adenauer út által határolt részen. A munka eredményeképp a teljes terület növényzetét rehabilitálják, csaknem ezerötszáz cserjét és mintegy félezer évelőt ültetnek el. Az úthálózat, a közvilágítás és az utcabútorok felújításának és a látogatóirányítás fejlesztésének köszönhetően a léghajózni érkezők kiszolgálása is magasabb szintre lép.

Objektum doboz
A promenád látképe a magasból
A promenád látképe a magasból
Fotó: Városliget Zrt.

Végezetül még ebben az ütemben megtörténik a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum megközelítését szolgáló Dvořák sétány felújítása a Dózsa György út és az Olaf Palme sétány között, amelynek állapota az elmúlt évtizedek alatt jelentősen leromlott, felülete töredezett, balesetveszélyes. A beruházás során megújulnak a járdák, útburkolatok és az azokat övező szegélyek, az akadálymentes közlekedést segítve pedig csökkentik a trolibuszmegállók fellépőmagasságát.

A tízéves Liget Budapest Projekt eredményei közül Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója kiemelte, az elkészült fejlesztéseknek köszönhetően a park ismét a régi fényében ragyog, Budapest elsőszámú családi élménycentrumává vált. A legkisebbektől a legidősebbekig, a kultúrakedvelőktől a természetbarátokig minden idelátogatónak a korábbiaknál sokkal többet és jobbat nyújt a Városliget – fogalmazott. Visszaigazolja mindezt, hogy az eddig átadott elemek elképesztő népszerűségnek örvendenek, látogatottságuk már túllépte az ötmillió főt – fogalmazott.

Kapcsolódó írásaink

Az „eredeti” Városliget

Ā1808-ban a terület rendezésének és közhasznú felhasználásának új fejezete kezdődött, amikor József nádor megalapította a Királyi Szépítő Bizottmányt

Minőségi építészet

ĀA Magyar Zene Háza nyerte az egyik legrangosabb amerikai építészeti elismerést, az Architectural Design of the Yeart – közölte a Városliget Zrt. az MTI-vel