Belföld

Modern röntgendiagnosztikai eszközöket kapott a nyíregyházi kórház

Befejeződött az a 940 ezer euró költségvetésű, uniós és hazai finanszírozású nemzetközi program, amelynek keretében a nyíregyházi és a munkácsi kórház vásárolhatott új röntgendiagnosztikai eszközöket.

Modern röntgendiagnosztikai eszközöket kapott a nyíregyházi kórház
Új padlós digitális felvételi berendezéssel vizsgálnak egy beteget Nyíregyházán
Fotó: MTI/Balázs Attila

Az eseményen Szűcs Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója elmondta, a Magyarország−Szlovákia−Románia−Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program A tbc nem ismer határokat című projektjében a szabolcsi kórházcsoport tüdőgondozója és a munkácsi regionális gyermekkórház kapott új röntgenberendezéseket, amelyek a tbc-betegség megelőzésében és a megfelelő korai kezelésben jelentenek segítséget.

Közölte, a 2021 májusában indult program segítségével a vármegyei-városi tüdőgondozó intézet eszközparkja egy padlós digitális felvételi berendezéssel és egy mellkasi direkt digitális felvételi állomással bővült, egy digitális felvételi-átvilágító röntgent pedig a gyógyintézmény gyermekosztályán állítottak munkába.

A kórházban megvalósuló fejlesztések értéke 184 millió forint volt, az új gépekkel magasabb színvonalon tudják ellátni a betegeket − jegyezte meg a főigazgató.

Ajzner Éva, a nyíregyházi székhelyű intézmény orvosigazgatója elmondta, a modern gépek érkezése és az ehhez szükséges informatikai fejlesztés a korábbi, mára jelentősen elavult radiológiai leletezési technológiát váltotta ki.

Az Európai Unió által 847 ezer euróval támogatott program kárpátaljai, 380 ezer euró értékű moduljában röntgendiagnosztikai és laboratóriumi berendezéseket, illetve mellkasműtétekhez használható eszközt vásárolt a munkácsi kórház. A projekt részeként az ukrán orvosok szakmai tréningeken vettek részt a magyarországi kórházakban.

Kapcsolódó írásaink