Belföld

Valódi és érdemi határvédelemre van szükség

Rétvári Bence szerint Magyarország óriási migrációs nyomástól óvja meg Európát

Valódi és érdemi határvédelemre van szükség, Magyarország óriási migrációs nyomástól óvja meg Európát azzal, hogy megvédi az unió külső határait – jelentette ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Brüsszelben, az uniós belügyi tanács ülését követően csütörtökön.

Valódi és érdemi határvédelemre van szükség
Magyarország óriási migrációs nyomástól óvja meg Európát
Fotó: AFP

A politikus magyar újságíróknak nyilatkozva kijelentette: ma az embercsempészek uralják az európai migrációs politikát. Hangsúlyozta: jelenleg nem az Európai Unió, hanem az embercsempészek döntik el, hogy ki lesz európai lakos és ki nem. Akit ugyanis az embercsempészek a határokon átcsempészve bejuttatnak az Európai Unió területére, azok európai lakosok lesznek. Az Európai Unió nem tudja megakadályozni az embercsempészek tevékenységét, mert nem védi meg a külső határokat – mondta.

„Magyarország következetes álláspontja nem változott: állítsuk meg az illegális migrációt a külső határoknál, és az unió döntsön arról, ki lehet európai lakos és ki nem”

– fogalmazott Rétvári Bence.

Magyarország azt kívánja, hogy a határvédelem erőfeszítéseit az Európai Unió vegye figyelembe, és járuljon hozzá a közös biztonság szavatolásának ez idáig 1,6 milliárd eurós, mintegy 650 milliárd forintot kitevő költségeihez – mondta. Az államtitkár kijelentette: mindenekelőtt a migráció okaival kell foglalkozni, nem csak a következményekkel. Meg kell akadályozni, hogy akinek nincs jogcíme az unióban tartózkodni, az ne is jöhessen be az EU területére. Erre azért is szükség van, mert az uniónak gyenge az a képessége, hogy visszaküldje hazájukba az uniós tartózkodásra jogosulatlanokat – hívta fel a figyelmet.

Rétvári Bence a tanácsülésnek az ukrajnai háborúval és ehhez kapcsolódóan Moldova helyzetével foglalkozó megbeszélésével kapcsolatban hangsúlyozta: Magyarország számára a béke a legfontosabb. Minden erőfeszítést meg kell tenni a háború elmérgesedése és az ellen, hogy bármely más országban konfliktus alakuljon ki. Fontos, hogy minél hamarabb fegyverszünet, majd pedig béke legyen Ukrajnában – tette hozzá.

Beszámolt arról is, hogy a Schengeni Információs Rendszer második generációja (SIS II) két napja kezdte meg működését. A rendszer használata a határvédelem szempontjai mellett a határon átnyúló, nemzetközi bűnözés elleni fellépés miatt is fontos, ugyanis a biometrikus azonosítók tagállamok közötti megosztása segítségével könnyebb lesz beazonosítani azokat az elkövetőket, akiket ismeretlen tettesként tartanak nyilván valamely országban – tette hozzá a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Kapcsolódó írásaink

Bakondi György: Fokozódik a migrációs nyomás

ĀA magyar kormány arra törekszik, hogy az Európai Unió, egyben Magyarország határától minél távolabb erősítse meg a határőrizetet a balkáni útvonalon – hangsúlyozta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója