Belföld

Beneda Attila: A gyermekvállalás nem lehet anyagi gondok forrása a nők számára

A magyar kormány elkötelezett a nemek közötti egyenlőség mellett, a családok szempontjából közelít a nőpolitika kérdéséhez – jelentette ki a családügyekért felelős helyettes államtitkár kedden New Yorkban az ENSZ Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottságának üléséhez kapcsolódó rendezvényen.

Beneda Attila: A gyermekvállalás nem lehet anyagi gondok forrása a nők számára
Beneda Attila, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a diabétesz világnapján
Fotó: MTI/Mónus Márton

Beneda Attila rámutatott, hogy Magyarországon a 25–49 év közötti nők közel 80 százaléka édesanya, ami egy újabb indok arra, hogy a nőpolitika és családpolitika nem elválasztható. Beszámolt arról, hogy ugyan a nemi szerepekről szóló sztereotípiák, a férfiak és nők közötti különbségek csökkenőben vannak, de még mindig a nők azok, akik a gyerekneveléssel összefüggő felelősségek többségét viselik.

A helyettes államtitkár, bemutatva a magyar családpolitika elmúlt 10 évben tett legfontosabb lépéseit, rámutatott, hogy a kormány számos olyan intézkedést tett, amely megadja a nők számára a választás lehetőségét, és amely a munka és családi élet könnyebb összeegyeztethetőségét célozza.

A választási szabadság több intézkedés által lehetséges – fejtette ki a helyettes államtitkár. Elmondta, hogy a gyermekek születése után járó gyermekgondozási támogatás akár három éven keresztül igénybe vehető, és fontos elemként említette, hogy a nők a szülés utáni első hat hónapban a korábbi jövedelmük száz százalékát kapják meg úgy, hogy nem kell utána személyi jövedelemadót fizetni.

A magyar családtámogatási rendszer fontos elemeként említette, hogy amennyiben egy nő hat hónappal a szülés után visszatér a munkába, akkor is jár számára a gyermekgondozási támogatás összege, de ha hosszabb időt töltenének gyermekükkel, arra is lehetőségük van.

Beneda Attila kiemelte, hogy az intézkedések statisztikában is mérhető eredményeként 2012 és 2022 között a nők foglalkoztatása 52,6 százalékról 69,9 százalékra emelkedett.

A gyerekes édesanyák munkaerőpiaci visszatérése szempontjából a bölcsődei szolgáltatások fejlesztését elengedhetetlennek nevezte, és – mint mondta – Magyarországon 85 százalékkal növekedett a bölcsődék száma 2010-hez képest.

Kiemelte az intézkedéseknek a szociális védőhálóban betöltött szerepét, miután az óvoda a gyermekek 3 éves kora után kötelező, ami a szociális hátrányok leküzdésében is fontos.

Annak az alapelvnek az alátámasztására, hogy a gyermekvállalás nem jelenthet anyagi kockázatot, a helyettes-államtitkár a magyar intézkedések közül kiemelte az adózásra vonatkozó elemeket, köztük azt, hogy 4 vagy több gyermek vállalása esetén az édesanyák személyi jövedelemadó-mentességet élveznek, illetve az idén januárban életbe lépett elemet, hogy a 30 éves korukig szülő nők szintén személyi jövedelemadó-mentességben részesülnek.

Kapcsolódó írásaink