Belföld

Tisztességes, korrekt és megbecsült pályát ígér a honvédség

Akinek érzéke van a 21. századi technikához, az megtalálja a helyét a honvédségben – jelentette ki lapunknak Ruszin-Szendi Romulusz. A Honvéd Vezérkar főnöke a minap indult toborzókampány kapcsán elmondta, hogy a gazdaságilag kissé elmaradó térségeket sem fogják elkerülni a kampány során.

Tisztességes, korrekt és megbecsült pályát ígér a honvédség
Ruszin-Szendi Romulusz: Pontosan mérjük, hogy mit várnak tőlünk, s ehhez igyekszünk igazítani a kínálatot is
Fotó: MH/Purger Tamás

– Ki a fő célcsoportja a toborzókampánynak?

– Mindenkit várunk, aki megfelel a követelményeknek. A törvény meghatározza, hogy 18 és 65 év között bárki jelentkezhet. Természetesen a fiatalokat szeretnénk elsősorban megszólítani, hiszen a cél egy erős, ütőképes és friss haderő kialakítása. A veszélyek korában élünk, a szomszédban háború dúl, a biztonság felértékelődött. Magyarország biztonságának megerősítésére modern, fiatalos, ütőképes honvédséget szervezünk.

– Az ifjabb korosztályok „próbálják ki” a sereget?

– Sokkal inkább magukat. Azt szokták mondani, szinte minden fejben dől el. Azaz aki fizikailag bírja a megterhelést és szereti a kihívásokat, annak itt a helye.

– És mi van azokkal, akik bármi okból nem képesek lefutni egy adott távot szintidőre, de katonák szeretnének lenni? Sőt, a tudásukra szüksége lenne a honvédségnek?

– Az egészségügyi követelményekből nem tudunk engedni, hiszen az pont a leendő – és aktív – katonák testi és fizikai épségének megőrzése érdekében lett olyan, amilyen. A fizikai állóképességen viszont nagyon sokat lehet csiszolni. Erre léteznek célzott programok. Ugyanakkor, akinek bizonyos egészségügyi gondjai vannak, honvédelmi alkalmazottként találhatja meg a számítását.

– Léteznek főbb szakmacsoportok, amelyekre kimondottan „vágynak”?

– Nincs ilyen. A rotáció folyamatos – ennek mentén az utánpótlásra is állandó szükség van. Természetesen a mi szándékainktól függetlenül léteznek sláger- és/vagy hiányszakmák. Ilyen például nálunk is az informatikus. Ugyanakkor le kell szögezni, akinek érzéke van a 21. századi technikához, annak biztos tetszetős lesz az a környezet, ami itt várja. Elég, ha csak a haderő szemünk láttára zajló modernizációjára gondolunk, amelynek részeként a legújabb eszközökkel gazdagodik a honvédség.

– Régen a legtöbben tüzérek akartak lenni...

– ...és pilóták. Ám ma már egyetlen lövészpáncélosban is több és komplexebb elektronika dolgozik, mint hajdan egy egész ütegnél. A légvédelmi rakétáktól kezdve a szimpla lövészfegyverekig mindenütt ott a számítástechnika, és ez mind kihívás.

– Az iskolázottságot nézve mi a minimum?

– A nyolc általános. Természetesen nálunk is az történik, mint a civil életben. Azaz ha valakinek magasabb a végzettsége, akkor könnyebben haladhat fölfelé a ranglétrán.

– Segítik azt, aki tanulni akar?

– Akiben nyilvánvaló a szándék az önképzésre, annak mi megteremtjük a továbbtanulás lehetőségét.

– Korunkban a fiatalok körében a pályaválasztás egyik, ha nem a leginkább sarkalatos pontja a fizetés és az egyéb juttatások mennyisége. E téren mit tudnak nyújtani?

– Azt gondolom, hogy a honvédségi illetményből méltó módon el lehet tartani egy családot. Az adatok nyíltak, így a végzettségei birtokában ki-ki be tudja magát skálázni a fizetési listán. A pluszjuttatások közül pedig a lakhatási támogatást emelném ki. A honvédségen belül akadnak speciális helyőrségek – így például a harckocsik Tatán, a légvédelem pedig Győrben koncentrálódik. Azaz a lakhatást ott biztosítjuk.

– És a családtámogatás?

– A kormány irányelveinek megfelelően e téren is széleskörűen segítjük a katonákat. De említhetném a munkába járási támogatást, az ingyenes sportolást, egészségügyi ellátást is.

– A külföldi szolgálat lehetősége mennyire vonzó?

– Aki a kiképzésen megfelel – valamint ha rendelkezik az alapvető követel szintű angol nyelvtudással –, előbb-utóbb eljuthat külföldi missziókba, ami minden téren hasznos lehet a későbbiekben. És akad itt még egy „apróság”: jelesül arra gondolok, hogy a tanulmányi szerződések révén az egyetemisták és főiskolások előtt is nyitva áll az ajtó. Úgy látjuk, az ösztöndíjprogram eddig is vonzó volt, magyarán ezen az úton is érdemes elgondolkodniuk a hallgatóknak.

– Mindezen túl mit mutat a statisztika? Melyek a legvonzóbb szakmák a honvédségen belül?

– Pontosan mérjük, hogy mit várnak tőlünk, és ehhez igyekszünk igazítani a kínálatot is. Amúgy ahogy az előbb is utaltam rá, egy-egy adott ágazat népszerűsége az idők folyamán változott, változik. Persze a vadászpilóta még mindig dobogós, de az új technika révén a tankok és a tüzérség is szépen jön fölfelé. És ugye ott vannak a különleges erők, amelyeket némi vonzó misztikum leng körül. Egy biztos, ha valaki egyszer belelát bármelyik honvédségi szakma szépségeibe, akkor nehezen tud szabadulni tőlük élete végéig.

– A toborzókampány érinti a gazdaságilag kevéssé jól teljesítő vármegyéket is?

– Természetesen, az élet és az ország minden területéről érkező érdeklődőt szeretnénk megszólítani. Tisztességes, korrekt, megbecsült pályát ígérhetek mindenkinek. Aki kedveli a kihívásokat, van elképzelése a jövőről, és örömmel képezné magát akár itthon, akár egy misszióban, őt mi szívesen látjuk.

Kapcsolódó írásaink