Belföld

Szociális tűzifa: ötmilliárd forintot fordított a kormány a programra

Az idei fűtési időszakban ötmilliárd forintot biztosított a kormány a szociális tűzifaprogramra, február 15-ig meg is érkezett a tüzelő a rászorulókhoz

Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára tájékoztatása szerint az önkormányzatok a támogatásból vásárolt tűzifát és szenet február 15-ig osztották ki a rászorulóknak, a településeknek március 31-ig van lehetőségük a támogatás teljes összegének felhasználására.

Szociális tűzifa: ötmilliárd forintot fordított a kormány a programra
Szabott árú tűzifa kirakodása egy családnál (képünk illusztráció)
Fotó: MH

A Belügyminisztérium minden évben meghirdeti a szociális tűzifaprogramot, amely az önkormányzatokon keresztül a legrászorulóbbak helyzetén igyekszik enyhíteni. A kormány a pénzt biztosítja, a települések ebből beszerzik a tüzelőanyagot és eljuttatják a leghátrányosabb helyzetben lévő emberekhez – fejtette ki az államtitkár.

Közölte: a pályázó önkormányzatokra jutó átlagos támogatás 2,1 millió forint, a teljes támogatási összeg 4 999 496 554 forint volt. Barnakőszénre 431 239 244 forint, keménylombos tűzifára 4 402 074 000 forint, lágylombos tűzifára 166 183 310 forint jutott. A támogatott önkormányzatok száma 2374.

A támogatást a nyertes önkormányzat öt százalék elfogadott tűréshatárú, átlagosan 100 centiméter hosszú, 5–35 centiméter átmérőjű tűzifának a fővárosi és a vármegyei kormányhivatal erdészeti igazgatóságai által nyilvántartott erdőgazdálkodóktól történő megvásárlására fordíthatja – tájékoztatott az államtitkár. Megjegyezte: barnakőszén vásárlása esetén a támogatást a nyertes önkormányzat 20–40 milliméter átmérőjű termékre fordíthatja.

Dukai Miklós hangsúlyozta: a 2023. évi költségvetés a következő téli időszakra is tartalmazza az ötmilliárd forint előirányzatot a szociális tűzifaprogramra.

„Az orosz–ukrán háború és a brüsszeli elhibázott szankciós politika nyomán súlyos energiaválság van egész Európában, amely Magyarországot és azon belül az önkormányzatokat is érinti" – fogalmazott az államtitkár, emlékeztetve arra, hogy a megnövekedett energiaárak miatt a települési önkormányzatok összesen több mint 76 milliárd forint többlettámogatást kaptak az alapvető közszolgáltatásaik – közvilágítás, óvodai és bölcsődei feladatellátás, gyermekétkeztetés, bentlakásos ellátást nyújtó szociális intézmények – fenntartására.

Kapcsolódó írásaink

Nem emelik a szociális tűzifa árát

ĀAz állami erdőgazdaságok idén is ki tudják szolgálni a programra pályázó önkormányzatok igényeit, a finanszírozás ezen a télen sincs veszélyben