Belföld

Magyar cégek vízgazdálkodási és mezőgazdasági beruházásokat végezhetnek Kirgizisztánban

Szijjártó Péter: A közép-ázsiai térség biztonsága fontos számunkra

Zheenbek Kulubaev barátommal, a kirgiz külügyminiszterrel fontos telefonos megbeszélést folytattunk – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szerdán.

Magyar cégek vízgazdálkodási és mezőgazdasági beruházásokat végezhetnek Kirgizisztánban
Zheenbek Kulubaev kirgiz külügyminiszter
Fotó: mfa.gov.kg

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy Kirgizisztán elnöke az Európai Unióban elsőként Magyarországra tesz látogatást, mégpedig két hét múlva. A látogatás során aláírásra kerül a két ország közötti stratégiai együttműködésről szóló deklaráció, valamint több oktatási, környezetvédelmi és igazságügyi megállapodás.

A közép-ázsiai térség biztonsága fontos számunkra, hiszen az közvetett hatással van az európai biztonságra is, ezért hazánk támogatja Kirgizisztán pályázatát az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem állandó tagságára – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: gazdasági együttműködésünknek új lendületet ad a 16 millió dolláros közös fejlesztési alap, amelynek keretében magyar vállalatok vízgazdálkodási és mezőgazdasági beruházásokat terveznek végrehajtani Kirgizisztánban. Évente 200 kirgiz hallgatónak biztosítunk ösztöndíjat magyar egyetemeken, a program népszerűségét bizonyítja, hogy a következő tanévre 648 kirgiz hallgató jelentkezett.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink