Belföld

Karácsony Gergely: Chatbot, chatbot mondd meg nékem…

Az ember igyekszik lépést tartani 21. század technológiai fejlődésével. Így tesz Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely is, aki most épp egy mesterséges intelligenciát kérdezett arról, hogy melyek a Budapest hosszú távú érdekeit legjobban szolgáló döntések, természetesen nem meglepő eredménnyel.

Karácsony Gergely: Chatbot, chatbot mondd meg nékem…
Karácsony Gergely főpolgármester
Fotó: MH/Purger Tamás

Két dolog egészen biztosan kiderül Karácsony Gergely vasárnapi Facebook-posztjából. Az egyik az, hogy a főpolgármester látszólag továbbra is szereti a kormányra hárítani a felelősséget, valamint hogy nehezen ismeri fel, ha az algoritmus görbe tükröt mutat a számára.

A főpolgármester rögtön így indítja vasárnapi bejegyzését: „Ilyen, amikor a mesterséges intelligencia okosabb a kormánynál, mert tudja azt, amit mi, budapestiek is jól tudunk…” Mint a poszt szövegéből később kiderül, a főpolgármester a nyílt forráskódú ChatGPT nevű, mesterséges intelligenciára épülő chatbotot használta.

Karácsony Gergely nem is volt rest és feltette a kérdést a mesterséges intelligenciának: „Melyek a Budapest hosszú távú érdekeit legjobban szolgáló döntések?” A válaszokat elnézve azonban úgy fest, a főpolgármester inkább maga alatt vágta a fát ezzel.

A chabot ugyanis pártpolitika-mentes, így rögtön a legkézenfekvőbb válasszal indít, mégpedig a közlekedés fejlesztésével. A mesterséges intelligencia pedig fájóan élesen fogalmaz, ugyanis megjegyzi, ide érti a tömegközlekedés fejlesztését, valamint az utak és hidak állapotának javítását.

Ez csak azért roppant kellemetlen, mert például az egyetlen elkészült felüljáró-fejlesztést, a csömöri úti felüljárót még a Tarlós István vezette városvezetés készítette elő. Pedig igény bőségesen lenne ilyen munkákra, hiszen mind a Flórián téri felüljáró, mind pedig a népligeti felüljáró javítási munkálatai váratnak magukra. A népligeti felüljáró esetében pedig példának okáért már súlykorlátozást is be kellett vezetni annak romló műszaki állapota miatt.

A környezetvédelem ügyét is hasonlóan fontosnak tartotta a chatbot, azonban Karácsony Gergely és a mesterséges intelligencia fogalmai a zöldítésről feltehetőleg eltérnek, hiszen a válaszában a gép nem tért ki a méhlegelőkre és a főpolgármester egyéb, unortodox látszat zöldítő ötleteire.

Ahogy látszólag Karácsony Gergely azt sem vette észre, hogy amikor a chatbot kiemeli turizmus fejlesztést és a város művészeti és kulturális értékeinek a népszerűsítését, akkor talán arra is gondol, hogy a főpolgármesternek kötelessége lenne megjelenni mondjuk a Néprajzi Múzeum megnyitóján, ha már az intézmény az általa irányított fővárosban kapott helyet.

Ezek mellett azért a többi pontot is érdemes átböngészni, mindenesetre a technológiának még érezhetően fejlődnie kell, hiszen a mesterséges intelligencia válaszaitól Karácsony Gergely egészen biztosan nem lett okosabb.

Kapcsolódó írásaink