Belföld

Lévai Anikó: Titkos csodaszerünk, varázspálcánk a család

Ambrus Eszternek és Nagy-Bozsoky Józsefnek (MTVA) a Találkozás című televíziós riportjáért, valamint Madocsai Bea szabadúszó újságírónak a Kossuth rádióban sugárzott a Ráhel szőlőskertje című beszélgetéséért megosztva ítélte oda a Média a Családért Alapítvány a 2022. évi Média a Családért-díjat – derült ki a kedden Budapesten megtartott ünnepélyes díjátadón.

Lévai Anikó: Titkos csodaszerünk, varázspálcánk a család
Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége beszédet mond a 2022. évi Média a Családért-díjak ünnepélyes átadásán Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában
Fotó: MTI/Kovács Attila

Ambrus Eszter és Nagy-Bozsoky Zsolt riportja Down-szindrómás gyermekeket nevelő szülőket mutat be, Madocsai Bea beszélgetése pedig két, abortuszon átesett anya vallomását adta közre.

Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége a díjátadón úgy fogalmazott: „titkos csodaszerünk, varázspálcánk a család”. Méltatása szerint a díj jelöltjei a családot mint értéket mutatják be, és szíve szerint minden jelöltnek odaítélte volna a díjat. Azt mondta, hogy azért is szükség van a díjra, mert egyre erősödik az a „kórus”, amely a többi között a család szentségét és lényegét kétségbe vonja. Lévai Anikó egyúttal szükségesnek nevezte a családszervezetek munkáját, valamint azt is, hogy a kormány is támogassa a családokat.

A Média a családért díjazottai
A Média a Családért díjazottjai
Fotó: https://mediaacsaladert.hu/

„Sajnos, van valami ördögi abban, ahogy a világ a felvilágosodás kora óta egyre inkább az individuumot, az egyént ünnepli, hogy az embert Isten mellé és sajnos már Isten fölé is emeli, az egyéni vágyakat, az egyéni szükségleteket az emberi kapcsolatok, a közösség, az egymásra figyelés, az egymás iránti szolidaritás és az egymás javára való lemondás helyére emeli” – hangsúlyozta.

Lévai Anikó szavai szerint azok, akik a hitet, a jövőt, a szeretetet és az emberi kapcsolatokat tartják fontosnak a gyermekeik számára is, sokat és körültekintően kell mesélniük és beszélniük nekik a család fontosságáról és leginkább jó példát kell mutatni számukra. „Azok a történetek, amiket az idei díjazottak feldolgoztak, mind-mind ilyen témákról szólnak” – mondta, azt is jelezve, hogy a jelöltek pályamunkái nagyon különböző orgánumokban jelentek meg.

A magyarországi szerzők mellett határon túli újságírókat is díjaztak. Ennek apropóján Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár felidézte: az államtitkárság 2016 óta támogatja a díjat, és ennek jelentősége idén csak tovább növekedett.

Az ukrajnai háborúra utalva arról szólt, hogy a háborús válság során még kevésbé feledkezhetünk meg az összetartozás fontosságáról. Azt mondta: miközben a világgazdasági folyamatok minden családot próbára tesznek és „mindannyiunk féltő tekintete a kárpátaljai nemzettársaink” és az ottani magyar családok felé fordul, addig a Média a Családért-díj olyan értéket képvisel, ami összefogja a Kárpát-medence magyarságát. Úgy fogalmazott, hogy a nemzeti összetartozás nem valami pántlika nemzetünk kalapján, hanem maga a fő, amit ha elveszítünk, oda vele minden.

A külhoni jelöltek közül a zsűri Szomolai Andrea A háborúban is fontos a gyerekkor szentsége című, a felvidéki ma7 portálon megjelent cikkét tartotta a legjobbnak.

A magyarországi közönségdíjat a szavazatok alapján ugyancsak Madocsai Bea riportja nyerte, míg a külhoniak közül Homolya-Horváth Ágnes a vajdasági Magyar Szó című napilap hasábjain megjelent Csillagszemű hármasikrek című cikkére voksoltak a legtöbben.

A szervezők tájékoztatása szerint a 2007-ben alapított díj magas szakmai színvonalat képviselő, nyomtatásban vagy online felületen megjelenő cikkeket, rádió- és televízióműsorokat jutalmaz, amelyeknek elsődleges célja nemcsak az olvasottság, hallgatottság vagy nézettség növelése, hanem a mások számára inspiráló történetek bemutatása; 2016 óta a határon túli magyarlakta területek sajtóját is díjazzák Külhoni Média a Családért-díj elnevezéssel.

Kapcsolódó írásaink