Belföld

A magyar vagyonnyilatkozat bevezetését kezdeményezik Brüsszelben az európai fideszesek

A brüsszeli korrupció felszámolása és a megrendült közbizalom helyreállítása érdekében a magyar vagyonnyilatkozati rendszer bevezetését, átvételét kezdeményezzük – közölte Deutsch Tamás, a Fidesz Európai Parlamenti Képviselőcsoportjának vezetője.

A magyar vagyonnyilatkozat bevezetését kezdeményezik Brüsszelben az európai fideszesek
Deutsch Tamás
Fotó: MH/Purger Tamás

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője levéllel fordult az Európai Parlament  (EP) elnökéhez, Roberta Metsolához és az EP frakciók vezetőihez. A delegációvezető levelében a brüsszeli korrupció miatt megrendült közbizalom, és a nagyobb átláthatóság megteremtése érdekében javasolja a magyar vagyonnyilatkozati rendszer átvételét. Tekintettel a jogállamiság elvének tiszteletben tartására, és arra, hogy „az Európai Bizottság egyértelmű álláspontja szerint az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszere egy tagállam esetében elégtelennek bizonyult, javasoljuk, hogy az Európai Parlament vezesse be a Magyar Országgyűlés hatályos vagyonnyilatkozati rendszerét, amely újbóli bevezetésekor már mindenben megfelelt az Európai Bizottság jogállamisági előírásainak és így bizonnyal hozzájárulhat a korrupció letöréséhez az Európai Parlamentben” – írja Deutsch Tamás.

A levél teljes terjedelmében az alábbiakban olvasható:

Roberta Metsola az Európai Parlament elnöke

Tisztelt Elnök asszony!

Az Európai Parlament súlyos korrupciós botrányba keveredett, amely megrengette az intézmény egyébként is leromlott hitelességét és jóvátehetetlen károkat okozott az egész uniós intézményrendszer megítélésében. A közbizalom helyreállítása érdekében azonnali határozott intézkedésekre van szükség. Ennek érdekében szeretnénk konkrét javaslatot tenni. Az elmúlt években a Magyarországgal szembeni politikai támadások egyik visszatérő eleme volt a Magyar Országgyűlés vagyonnyilatkozati rendszerének kárhoztatása. A vádaskodások során a képviselői vagyonnyilatkozati rendszert az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a Tanács is egybehangzóan a jogállamiság egyik legalapvetőbb pilléreként határozta meg. A jogállamiságinak nevezett kifogások valójában a tényektől és a valóságtól elrugaszkodott, ideológiailag motivált politikai támadások voltak. A Magyar Országgyűlés azonban a jóhiszemű együttműködés jegyében és a viták mielőbbi lezárása érdekében 2022 nyarán a vagyonnyilatkozati rendszerét módosította az Európai Parlament által alkalmazott vagyonnyilatkozati rendszer szó szerinti átvételével. Az Európai Bizottság 2022 őszén az európai parlamenti szabályozással mindenben megegyező új magyar vagyonnyilatkozati rendszert megdöbbentő módon elfogadhatatlannak minősítette, és előírta a korábbi vagyonnyilatkozati rendszer szerinti szabályozás elfogadását. A Magyar Országgyűlés ezért haladéktalanul visszatért az eredeti, sokkal szigorúbb magyar rendszerhez. Az Európai Bizottság megállapításából kiindulva, miszerint a képviselői vagyonnyilatkozati rendszer a jogállamiság egyik legalapvetőbb pillére, és tekintettel arra, hogy az Európai Bizottság egyértelmű álláspontja szerint az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszere egy tagállam esetében elégtelennek bizonyult, javasoljuk, hogy az Európai Parlament vezesse be a Magyar Országgyűlés hatályos vagyonnyilatkozati rendszerét, amely újbóli bevezetésekor már mindenben megfelelt a Bizottság jogállamisági előírásainak és így bizonnyal hozzájárulhat a korrupció letöréséhez az Európai Parlamentben. Amennyiben további tájékoztatásra lenne szüksége, állunk szíves rendelkezésére.

Brüsszel, 2023. január 20.

Üdvözlettel: Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink