Belföld

Orbán Viktor: A magyar hős különös fajta

Orbán Viktor részt vesz Duray Miklós temetésén kedden a szlovákiai Losoncon, a miniszterelnök a helyszínen részvétét nyilvánítja a családtagoknak – tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor: A magyar hős különös fajta
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (elöl, b3) és felesége, Lévai Anikó (b4), Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b2), Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár (b), mögöttük Szili Katalin határon túli autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott (második sor, b) Duray Miklós felvidéki magyar politikus, író és egyetemi tanár gyászszertartásán a losonci zsinagógában 2023. január 17-én.
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor levélben már korábban együttérzését fejezte ki Duray Miklós felvidéki magyar politikus közelmúltbeli halála kapcsán a gyászoló családnak. Az MTI-nek is eljuttatott levélben a kormányfő úgy fogalmazott: a magyar hős különös fajta, nem egyéni diadalra, mások fölötti aratott győzelemre törekszik, hanem még a legnehezebb próbatételek között is annak a módját keresi, hogy miként fordítsa jobbra nemzete sorsát.

A miniszterelnök azt írta, Duray Miklós kétségkívül olyan ember volt, aki akkor sem félt szót emelni a felvidéki magyarság érdekében, amikor ezért börtön és meghurcoltatás járt, ő pedig a saját bőrén tapasztalhatta meg mindkettőt. „Ennek ellenére mindenekfelett hitt abban, hogy hívják bár Csehszlovákiának vagy Szlovákiának, az ember hazája a szülőföldje, ahol neki kötelessége magyarként élni, dolgozni és ugyanebben a szellemben gyermeket nevelni” – írta a kormányfő.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Duray Miklós az elsők között mondta ki azt is, hogy a Szlovákiában élő magyarok nem egy kisebbség, hanem a magyar nemzet tagjai. „Elszántan küzdött az emberi és a nemzetiségi jogokért, hiszen számára gyermekkorától fogva ezt az utat jelölte ki Úristen. Mindig hálásak leszünk neki, hiszen az ő kezdeményezéseinek köszönhetően a határokon átívelő nemzetpolitika olyan sokáig elképzelhetetlennek tartott vívmányai születhettek meg, mint például a Magyar Állandó Értekezlet vagy a magyarigazolvány” – emelte ki a levélben Orbán Viktor.

A kormányfő azt írta, megrendüléssel értesült arról, hogy a felvidéki magyar közélet oszlopos tagja, Duray Miklós földi életútja végére ért, és őszinte együttérzését fejezte ki a gyászoló családnak küldött, január 9-én kelt levelében.

Kapcsolódó írásaink