Belföld

Orbán Viktor: Magyarországnak soha nem voltak akkora pénzügyi tartalékai, mint most

A miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában nyilatkozott

Orbán Viktor az EU-val kapcsolatban kiemelte: történelmi csúcson vannak az ország pénzügyi tartalékai, ezért "nemhogy nem lehet Magyarországot sarokba szorítani, hanem boldogulunk mi nélkülük is". "Persze velük könnyebben boldogulunk, egyszerűbb lenne, gyorsabban is haladnánk", de azt gondolni Brüsszelben, hogy nélkülük nem kel föl a Nap, teljes félreértés - fogalmazott. Hozzátette: ők ezzel szembesülnek most. Úgy értékelte, hogy ez a "brüsszeli frusztráció" csapódik le az Erasmus-ügyben is.

Orbán Viktor: Magyarországnak soha nem voltak akkora pénzügyi tartalékai, mint most
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. január 13-án
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Arról is beszélt a kormányfő, hogy nem zárható ki, hogy 2022-re úgy emlékezünk majd vissza, mint arra az évre, amikor beléptünk a veszélyek korába, Magyarország azonban az összes veszélyre aktívan reagált.

Emlékeztetett: a pandémia után háború jött, amit egy energiaválság követett. A rossz brüsszeli szankciók pedig jelentős inflációt okoztak, eközben ismét nő a migrációs nyomás a határainkon. Magyarország azonban az összes veszélyre aktívan reagált. Nem megdermedtünk, nem megúszni akartuk, hanem védelmi állásokat építettünk ki - hangsúlyozta a kormányfő, aki kijelentette azt is: a szankciós intézkedéseket meg kellene szüntetni.