Belföld

Szentkirályi Alexandra: A kormányra minden magyar számíthat!

A kormány intézkedései a magyar családokat is védik az elhibázott brüsszeli szankciók katasztrofális gazdasági következményeitől – írja Szentkirályi Alexandra Facebook-oldalán.

Szentkirályi Alexandra: A kormányra minden magyar számíthat!
Szentkirályi Alexandra
Fotó: Facebook/Szentkirályi Alexandra

A kormányszóvivő a posztban kiemeli: Az Európai Unióban egyedülálló rezsicsökkentésnek köszönhetően egy átlagos háztartás havi 181.000 forintot takarít meg, amely éves szinten akár a 2.100.000 forintot is elérheti.

Hozzáteszi: Az energetikai szankciók okozta nehéz helyzetben a magyar kormány 2023-ban is fenntartja a rezsicsökkentést, a Rezsivédelmi Alapba pedig olyan nagy cégek extraprofitját csoportosítja, amelyek a háború és a gazdasági válság ellenére is extraprofitra tesznek szert.

A Rezsivédelmi Alapból a családok terheinek könnyítése mellett meg tudja a kormány őrizni az elért eredményeket, amire most mindennél nagyobb szükség van.

Szentkirályi Alexandra az élelmiszer ársapkákra is kitér a bejegyzésben:

Az élelmiszer ársapkákkal hetente akár több ezer forintot is megspórolhat egy magyar család, emellett pedig az elszabaduló törlesztő részletek sem fenyegetik a magyarokat, hiszen a szankciós kamatfelár letörése érdekében már korábban kamatstopot hirdetett a kormány a lakossági hitelekre, nemrég pedig a diákhitelekre is kiterjesztette a kamatstopot.

Majd a diákok helyzetével folytatja: A Diákhitel1 változatlanul 4,99 százalékos kamattal elérhető, a Képzési hitelt és a Diákhitel2-t pedig továbbra is kamatmentesen vehetik fel a felsőoktatásban - amennyiben a kormány nem intézkedett volna, úgy a szabadon felhasználható Diákhitel1 kamatát a duplájára, több mint 10 százalékra kellett volna emelni.

A kormányszóvivő felidézte, hogy: 2023. január elsejétől a minimálbér 16 százalékkal emelkedik és bruttó 232 ezer forint lesz, amíg a garantált bérminimum 14 százalékkal bruttó 296 400 forintra emelkedik. Ez nagy segítség, miközben leköveti a várható inflációt – a garantált bérminimum 730 ezer embert érint, a minimálbér megemelése pedig 200 ezer embernek segít.

Hozzátette: Mindezek mellett a kormány családpolitikája sem változott, a családtámogatási rendszer a válság ellenére jövőre is magyar családok ezreinek nyújt támogatást, valamint egy új családtámogatási elem épül be a költségvetésbe: azok a fiatal nők, akik gyermeket vállalnak, harmincéves korukig teljes szja mentességet kapnak.

A magyar kormány segít minden magyarnak, legyen nagycsaládos, kiscsaládos, nyugdíjas vagy diák.

A kormányra minden magyar számíthat! – zárta a bejegyzését Szentkirályi Alexandra.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink