Belföld

Ez történt 2022-ben – október

Felrobbantott Kercsi-híd, távozó brit miniszterelnök és megerősödő magyar honvédség. Ez történt októberben.

Ez történt 2022-ben – október
Ellentmondásos okokat jelölnek meg a robbantás okaként orosz illetékesek és nyugati szakértők
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Október 1.

Amíg Pakson a földmunkák zajlanak, addig Oroszországban megkezdődött az atomerőmű bővítéséhez szükséges reaktortartályok gyártása – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter reggeli bejegyzésében a Facebook-oldalán. Orbán Viktor ugyancsak a közösségi oldalán szögezte le, hogy a nehéz időkben sem szabad szem elől téveszteni a legfontosabb, nagy, nemzeti céljainkat. „Az egyik ilyen a nyugdíjasok megbecsülése Magyarországon”, majd az idősek világnapja alkalmából kiemelte: „ahogy az idén, úgy jövőre is meg fogja kapni minden nyugdíjas a 13. havi nyugdíjat.”

Október 2.

Tízezer-hatszázhuszonhárom nap után elbúcsúzott a Magyar Szocialista Párttól Ujhelyi István. Az MSZP még aznap arra kérte, rendezze az elmúlt években felhalmozott jelentős tartozását, egyben felszólították, hogy adja vissza EP-képviselői mandátumát, amelyet a Magyar Szocialista Párttól kapott.
Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész-zeneszerző. Fő művét, A tudás fája című egész estés misztériumjátékot még be tudta fejezni.

Október 3.

Orbán Viktor az osztrák kancellárral és a szerb elnökkel egyeztetett a Várkert Bazárban, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: ez egy hosszabb sorozat első, nyitó találkozója. Fő témájuk az illegális migráció volt, akárcsak a Pozsonyban szlovák, cseh és osztrák hivatali partnereivel tárgyaló Pintér Sándornak.

Október 4. 

A kormány döntése alapján 2022 szeptemberétől mintegy egynegyedével nőtt a katonák illetménye, amelyet október első napjaiban kapott kézhez a Magyar Honvédség hivatásos, szerződéses és tényleges szolgálatát teljesítő tartalékos állománya – jelentette be a honvédelmi miniszter. A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban előzetes bejelentés nélküli munkabeszüntetés kezdődött. Az Országgyűlés az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében új törvényeket fogadott el.

Október 5.

Élőlánccal, hídfoglalással tüntetnek a pedagógusok a Blaha Lujza téren és környékén. 

Október 6.

Orbán Viktor miniszterelnök Prágában megbeszélést folytatott Václav Klaus korábbi cseh államfővel, többek között arról beszéltek, hogy szerintük újra kéne gondolni a szankciós politikát, az Oroszország ellen bevezetett büntetőintézkedések ugyanis nem érték el a céljukat.

Október 7.

Újraindul a szemétszállítás a fővárosban miután az FKF beszüntette október 4-e óta tartó sztrájkját. A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából kiderült, hogy a magyarok 62 százaléka elfogadhatatlannak tartja, hogy hazai politikusok és politikai pártok akár közvetlenül, akár közvetve jelentős kampánytámogatást fogadjanak el külföldről, külföldi szervezetektől, illetve milliárdosoktól. A felmérést Márki-Zay Péter és a baloldal amerikai támogatása miatt végezték.

Október 8.

Kiderült, hogy Gyurcsány Ferenc és családja árulják a szemlőhegyi  Apró-villát. A miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója bejelentette, hogy a határhelyzet minden korábbihoz képest bonyolultabb és veszélyesebb, eddig a déli határon 200 ezer migránst tartóztattak fel és kétezer embercsempészt fogtak el a magyar hatóságok, az ukrajnai háború elől menekülve pedig mintegy egymillióan érkeztek Magyarországra. Az LMP budapesti elnökévé választotta Szilvágyi Lászlót, míg elnökségi tagnak Süveg Annát, Hanák Gábort, Varga Zsoltot és Sánta Mihályt a párt szombaton tartott regionális kongresszusán – közölték.
Lángokban áll a Kercsi-szoros felett ívelő híd. Az orosz hatóságok szerint teherautóba rejtett bomba robbant fel.

Október 9.

Háromszor annyi településen és kétszer annyi férőhellyel működik bölcsőde Magyarországon, mint 2010-ben – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára, Beneda Attila. 

Október 10.

Elindult a miniszterelnök hivatalos Twitter-oldala. Varga Judit a Facebookon jelentette be, hogy több statisztika alapján is hazánk az egyik legbiztonságosabb ország a világon. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte, hogy mindenképpen lesz pedagógusbér-emelés, csak annak mértéke vár tisztázásra. 

Október 11.

Kivitelezésében primitív, hatásában katasztrofális Brüsszel Oroszországgal szembeni szankciós politikája – mondta a miniszterelnök, utalva arra, hogy az uniós országoknak sok szempontból nagyobb károkat okoznak a büntetőintézkedések, mint Moszkvának. Közben Varga Mihály pénzügy- és Varga Judit igazságügyi miniszterelnök is nyomatékosította, hogy Magyarország kész észszerű megállapodást kötni az Európai Bizottsággal a befagyasztott, illetve visszatartott forrásokért cserébe. 

Október 12.

A világ 250 legjobb egyeteme közé választották a Semmelweis Egyetemet. Konferenciát tartottak a hazai űrkutatásról, ahol Ferencz Orsolya a terület zászlóshajójának nevezte a Hunor (Hungarian to Orbit) programot, valamint kiemelte a CarpathiaSat együttműködést, amellyel Magyarország műholdas képességeit szeretnék erősíteni a jövőben. Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos sikertörténetnek nevezte az UniSpace programot, amelyben 17 magyar egyetem állt össze egy konzorciumba, hogy segítse az űrszektor utánpótlását egy három féléves szakirányú továbbképzés keretében. Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára A merész igazság Magyarországról címmel indított angol nyelvű podcast adást.

Október 13.

Három éve vette át a főváros irányítását Karácsony Gergely és a baloldal. A politikus mérlege lesújtó, ígéretei többségét nem tudta beváltani. Átadták a Sportkórház felújított épületrészét a Karolina úton. A miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Milorad Dodikot, Bosznia-Hercegovina államelnökségének szerb tagját, a boszniai szerbek nemrég újraválasztott vezetőjét, akivel a balkáni országok európai integrációjáról, valamint gazdasági, energiabiztonsági témákról is egyeztetett. A tárgyalást követően Orbán Viktor leszögezte: az EU érdeke is a nyugat-balkáni bővítés. Az ENSZ Közgyűlése 143 „igen” és 5 „nem” szavazattal megszavazta az Oroszországot elítélő újabb határozatát.

Október 14.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is részt vett Wittner Mária temetésén. A miniszter kora délután a közösségi oldalán posztolt egy képet, amely mellé azt írta: „Ha az unokáimnak el kell majd magyaráznom, mit jelent magyar hősnek lenni, akkor az elsők között fogom nekik elmesélni Wittner Mária történetét. Isten nyugosztalja!”
Elindult a nemzeti konzultáció. A kormány újabb ügyben kéri ki az emberek véleményét: ezúttal Brüsszel szankciós politikája kapcsán kíváncsiak a magyarok álláspontjára.
Kijev jelentése szerint az ukrán hadsereg több mint 600 települést foglalt vissza szeptemberben.


Október 15.

Ismét meghirdette Jónak lenni jó! kampányát a közmédia. 2022-ben a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége javára gyűjtöttek.

Október 16.

Lynxekkel, azaz lánctalpas, páncélozott, harminc milliméteres gépágyúval felszerelt gyalogsági harcjárművekkel bővült a magyar honvédség arzenálja.

Október 17.

A kormány továbbra is fenntartja és fejleszti a családtámogatási rendszert, mert a társadalom alapegységének a családot tekinti – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a 110 éves a magyar családtámogatási rendszer című konferencián. Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pedig a konzervatív pártokat tömörítő nemzetközi szervezet, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) vezető politikusait hívta meg munkavacsorára a Karmelita kolostorba. Arról tárgyaltak, hogy milyen stratégiák és együttműködési lehetőségek állnak a jobboldali, keresztény, konzervatív pártok rendelkezésére a jelenlegi helyzetben, amikor az orosz–ukrán háború miatt világszerte, de legfőképpen Európában energiaválság, gazdasági visszaesés, infláció és a szankciós politika következményei sújtják az országokat.

Október 18.

A kormány bejelentette, hogy növeli az ország védelmi kiadásait.
Zsinkai Elvira rendőr alezredes lett az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatának (RoadPol) elnöke. Eközben elbarikádozta magát egy embercsempész rab a győri börtönben. 
Elkészült a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet sejtterápiás központja; az európai uniós támogatással megvalósuló programmal elindulhat a legkorszerűbb sejtterápiás eljárás, az úgynevezett CAR-T kezelés szakmai feltételeinek kialakítása, ami az egyes vérképzőszervi daganatos betegségek gyógyításában lesz eredményes. 
Törökország sikeres rakétakísérletet hajtott végre a Fekete-tengeren. Az új fegyver hatótávolsága kétszerese a szintén török fejlesztésű Bora nevű ballisztikus rakétának.

Október 19.

Az Európai Parlament Románia és Bulgária schengeni csatlakozását elsöprő többséggel támogatták a képviselők. A Fidesz–KDNP és az RMDSZ európai parlamenti képviselői szerint történelmi jelentőségű döntésre került sor, így már csak az Európai Unió tanácsán múlik a két ország csatlakozásának sorsa.
Az Európai Parlament az ukrán népnek ítélte az idei Szaharov-díjat.

Október 20.

Hazánk érdekeivel szöges ellentétben áll Brüsszel elképzelése, az ársapka bevezetése nem csökkentené, hanem növelné a gáz árát, mivel akkor még kevesebb szénhidrogén érkezne Európába – jelentette ki Orbán Viktor és Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az EU-s csúcs előtt.
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bejelentette: a kormány a munkahelyek és a vállalkozások védelméért vissza nem térítendő támogatást nyújt a feldolgozóipari kis- és középvállalkozásoknak a rezsiszámláik kifizetéséhez vagy energiahatékonysági beruházási hitel felvételéhez.
Lemondott Liz Truss brit miniszterelnök.

Október 21.

A kormány bemutatta béremelési javaslatait. Ezek szerint már jövőre minimum 65 ezer forinttal emelkedne a tanárok bére, 2025-re pedig a legrosszabbul keresők fizetése is 230 ezer forinttal magasabb lesz a mostaninál. A hátrányos helyzetű térségekben tanítók 875 ezer forintot is kereshetnek.
Sisák Botond webfejlesztő versenyszámban léphetett a dobogó második fokára a WorldSkills Competition 2022 Special Edition világversenyen Dél-Koreában. 

Október 22.

Kiterjesztik a kamatstopot a kkv-k számára, gyármentő programot is hirdetnek, és tovább lehet igényelni a Széchenyi Kártya plusz program támogatásait – jelentette be a kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint azért folytatják az árstopokat, mert csak így tudják felvenni a harcot a szankciós infláció ellen. Komjáthi Imrét és Kunhalmi Ágnest választotta az MSZP társelnökeivé a párt tisztújító kongresszusa.
Megkezdődött Herszon kiürítése. Az ukrán várost az oroszok tartották megszállva, de a kijevi rezsim ellentámadása meghátrálásra kényszerítette Moszkva csapatait.

Október 23. 

Orbán Viktor miniszterelnök Zalaegerszegen emlékezett meg a forradalom és szabadságharc évfordulójáról. Beszédében rámutatott, 1956-ban valódi esély volt kivívni a függetlenségünket, és ha a Nyugat nem árul el bennünket, 1945 után másodszor is, sikerrel járhattunk volna. A kormányfő arra figyelmeztetett, hogy a magyarok igazságát csak a magyarok mutathatják meg a világnak, és csak a magyarok védhetik meg az igazságukat a fenyegetés ellen.
Hszi Csin-pinget választották harmadszor is pártfőtitkárrá Kínában.Tízéves regnálása alatt több mint duplájára nőtt az ország GDP-je, beelőzték az EU-t, elkészítették a világ első kétüléses lopakodó harci repülőjét és saját anyahajót fejlesztettek, valamint vizet találtak a Holdon.


Október 24.

Az infláció megfékezése, a recesszió elkerülése és a vállalkozások megerősítése érdekében a kormánynak be kellett avatkoznia, ezért elfogadva a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) kérését arról határozott, hogy a lakossági kamatstopon túl az államilag nem támogatott, változó kamatozású, forintalapú kkv-hitelekre is kiterjeszti a kamatstopot – jelentette be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.
Korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt nyújtottak be vádiratot Schadl György és 21 társa, köztük Völner Pál ellen a Fővárosi Törvényszéken.

Október 25.

Törökország és Magyarország közös fejlesztéssel építi a magyar haderőt, a Gidrán harci jármű a török–magyar védelmi ipari együttműködés megtestesítője – írta a honvédelmi miniszter a Facebookon. Mint felidézte, a gidrán egy magyar és közel-keleti fajtákból tenyésztett, mára magyarként ismert lófajta, amely később a „legmagyarabb fegyvernem", a huszárság kedvelt fajtája lett. Erről kapta nevét ez a harcjármű, amelyből 2023 végégig még 40 érkezik hazánkba. 
Ukrajnában ünnepélyes keretek között felavatták a munkácsi várban a nemrég ledöntött turulszobor helyére készült szobrot, amelyen az ukrán nemzeti jelkép, a háromágú szigony foglal helyet.

Október 26.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, Bakondi György azt mondta, a szerb–magyar határ térségében feltorlódtak az illegális határátlépők, mert a magyar határt nagyon szigorúan őrzik; idén 225 ezer embert fogtak el tiltott határátlépés közben. A munkanélküliség az év folyamán rekord alacsonyra csökkent. A Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, idén mellőzi Budapest díszkivilágítását.
Megalakult Ana Brnabić kormánya Szerbiában.

Október 27.

A Századvég felmérése szerint a magyarok 92 százaléka azonnal véget vetne az orosz–ukrán háborúnak, és tárgyalóasztalhoz ültetné az érintett feleket. Közben Orbán Viktor és Irakli Garibasvili, Georgia miniszterelnöke stratégiai partnerségi megállapodást írt alá. A kormányfő szerint egy nagyívű, új energetikai együttműködés formálódik, amelyhez a magyaroknak különös érdekük fűződik. Létre akarnak hozni egy új, hatalmas villamosenergia-vezetékrendszert, amely az energiát Azerbajdzsánból Georgián és Románián keresztül hozná Magyarországra. Az egyébként, hogy a szankciók mennyire nem működnek, az orosz energiahordozóknak pedig Európán kívül is van piacuk, jól látszik abból, hogy e napon kiderült: Oroszországot rekordbevételhez juttatták a brüsszeli szankciók. Az év első kilenc hónapjában az orosz költségvetésben a gázból és olajból származó bevételek az előző év azonos időszakához képest 35 százalékról 43 százalékra emelkedtek úgy, hogy a büdzsé főösszege nem csökkent.
Giorgia Meloni kormánya elsöprő többséggel bizalmat kapott az olasz felsőházban.

Október 28.

Megszüntette Budaházy György letartóztatását a Kúria, és bűnügyi felügyeletét rendelte el. Előírta, hogy a tartózkodási helyéül szolgáló ingatlant nem hagyhatja el, és a mozgását nyomon követő technikai eszköz alkalmazását rendelte el. 
Megváltozott a felsőoktatási törvény, mostantól az egyetemek maguk dönthetik el, hogy melyik szakon milyen szintű idegennyelv-tudást várnak el a diákoktól.
Zuglóban pedig koalíciós válság alakult ki. Menesztette DK-s helyettesét, Horváth Zsoltot Zugló szocialista polgármestere Horváth Csaba, amiért a Gyurcsány-párt hirtelen megváltoztatta a véleményét a Bosnyák téri kerületközpont kialakításáról.

Október 29.

Kongresszust tartott a Demokratikus Koalíció. Az esemény vezérszónoka Dobrev Klára volt, és a magyar állam gyengeségeiről beszélt. Közben Magyar György, az ismert ügyvéd bejelentette, hogy kilép Márki-Zay Péter mozgalmából.
Egy orosz vizsgálat szerint brit titkos akció okozhatta az Északi Áramlatnál történt robbanást. A szigetország új miniszterelnöke, a konzervatív Rishi Sunak pedig hivatalba lépett.

Október 30–31.

A sajtó figyelmét is felkeltette, hogy az amerikai nagykövet csütörtökön találkozott két magyar bíróval, akik nem mellékesen az Országos Bírói Tanács tagjai is. A zárt ajtók mögötti megbeszélésről részleteket kezdetben egyik fél sem árult el.
Bejelentette a részleges mozgósítás lezárását az orosz védelmi minisztérium. Brazíliában Luiz Inácio Lula da Silva nyerte az elnökválasztás  második fordulóját.

Kapcsolódó írásaink