Belföld

Soros-támogatásokból épülget tovább a vidéki dollármédia

Ahogy mondani szokás, az már csak hab a tortán, hogy az Egyesült Államok Külügyminisztériuma egy pályázat keretében 300 millió forinttal támogatja egy baloldali internetes lap újságíróképzését, mivel a közép-európai térségben – így Magyarországon is – szintén amerikai adófizető pénzekből pályázatot hirdet az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID), például a független média számára is. Eközben a balliberális országos médiához továbbra is komoly pénzek vándorolnak külföldről, s a dollármédia vidéken is épül.

Soros-támogatásokból épülget tovább a vidéki dollármédia
Soros György, magyar származású amerikai spekuláns
Fotó: AFP

Lassan összeszámolni is lehetetlen, hány magyarországi baloldali médiumhoz gurulnak a külföldi dollárok. Mindez azonban csak a nagykép egy része, ugyanis mindeközben vidéken is épül a dollármédia. Természetesen Soros György támogatásával – olvasható az Origo.hu cikkében, amit a Magyar Nemzet szemlézett.

A választás előtti időszak különösen érdekes pillanata volt, mikor a dollárbaloldal intézője, Karácsony Gergely volt tanácsadója, Korányi Dávid – éppen a Soros-blogként üzemelő 444-en – arról a tervéről számolt be, hogy „Magyarországon belül is támogatnak majd kezdeményezéseket, például a kormánypárti sajtó vidéki fölényének ellensúlyozása érdekében”.

Ahogy arról korábban több lap is beszámolt, az Open Society Foundations-nek egy külön „független” újságírást támogató programja is van. Ennek keretében például 2020-ban egy sor vidéki baloldali médiumot is finanszíroztak Soros Györgyék, amelyek helyben egyértelműen a kormányváltást igyekeztek elősegíteni: Szabad Pécs, Nyugat, Enyugat, Debreciner, Szegeder, Veszprém-Kukac.

A Kreatív az egyik, a 2020-as Soros-támogatásokban érintett vidéki portál, a Szegeder kapcsán azt írta 2022 májusában, hogy „a lap a hirdetésekből befolyó összegek mellett pályázati forrásból tartja fenn magát, 2020 végén nyert az Open Society Foundations (Nyílt Társadalom Alapítványok) európai programján. Az akkor kapott támogatás 18 ezer dollárt jelentett, és Szűcs reméli, hogy az együttműködés folytatódhat idén is.” Tehát csak egyetlen városi portál több, mint 5 millió forintot kapott Soroséktól 2020 végén.

Ám nem ez az egyetlen finanszírozási csatorna, amelyen keresztül külföldi pénzek érkezhetnek vidéki balliberális médiumok munkatársaihoz. A Transparency International 2019-es jelentése szerint ugyanis „a 7. mentorprogram során negyedik alkalommal volt lehetőségünk arra, hogy vidéki szerkesztőségeket is bevonjunk a munkánkba. Örömmel és büszkén működünk együtt a szombathelyi nyugat.hu-val, a debreceni Debrecinerrel és a pécsi Szabad Péccsel.” Arról is írnak, hogy „többnyire európai nagykövetségek – felváltva a holland, a német, a francia, a svéd, a norvég és a finn misszió – által szponzorált” oknyomozó újságírói mentorprogramjukat folytatják.

Az említett nyugat.hu egyébként régóta dollármédiumként funkcionál, hiszen már 2017-18-ban összességében több, mint 20 millió forintot kaptak Soros György Nyílt Társadalom Alapítványától. A portál mögött a Nyugat Média és Világháló Egyesület áll, amelynek első elnöke a jogerősen elítélt bűnöző, Czeglédy Csaba, a baloldal táskás embere, a Gyurcsány-párt helyi figurája volt. Czeglédy és társai ellen bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás vádjával van folyamatban büntetőper a Kecskeméti Törvényszéken jelenleg is.

Egy baloldali baranyai portál, a Szabad Pécs példája azt mutatja, hogy Soros György mellett máshonnan is érkezhetnek külföldi források a dollármédiához. Ahogy írják, „a Szabad Pécs együttműködött az elmúlt években az N-OST nevű nemzetközi, Berlinben székelő médiaszervezettel, a Transparency International Magyarország Alapítvánnyal (például mentor-mentorált újságírói oknyomozó programok), a TASZ Társaság a Szabadságjogokért nevű civil jogvédő szervezettel, fogadott el támogatást a Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőhöz kötődő Tisztességes és Igazságos Társadalomért Alapítványtól is, együttműködött a Deutsche Wellével, a londoni Thomson Foundation-nel, és a 2021-es évre vonatkozóan nyert el pályázati, részben a működést segítő forrást a Soros Györgyhöz kötődő, berlini székhelyű, Open Society Initiative for Europe (OSIFE) nevű civil szervezettől is.”

Egyébként korábban az amerikai adófizetők pénzének magyarországi vidéki médiumokhoz való csatornázása is tervben volt. 2017-ben az Index írta meg, hogy „november 7-én egy kifejezetten magyar sajtótermékeknek szánt pályázat jelent meg az amerikai külügyminisztérium honlapján. A felhívás célja, hogy olyan Budapesten kívüli sajtótermékeket (lap, rádió, honlap) találjon, amik az objektív tájékoztatást hangsúlyozzák, hazai és nemzetközi témákban is. A külügyminisztérium maximum 700 ezer dollárt, vagyis nagyjából 190 millió forintot adna az egy darab nyertesnek.” Később az Egyesült Államok ugyanakkor úgy döntött, hogy – legalábbis egyelőre – mégsem adnak pénzt a magyarországi vidéki baloldali médiának.

Kapcsolódó írásaink