Belföld

Orbán Viktor: Ez volt a rendszerváltás óta Magyarország legnehezebb éve

„Megpróbálom összefoglalni, hogy kormányzati látószögből hogyan fest a 2022-es év a magyaroknak. Ez volt a rendszerváltás óta Magyarország legnehezebb éve, de rendkívüli teljesítmény nyújtott az ország” – mondta a szerdai kormányinfón Orbán Viktor miniszterelnök.

Orbán Viktor: Ez volt a rendszerváltás óta Magyarország legnehezebb éve
Orbán Viktor a szerdai kormányinfón azt mondta: Ki kell maradnunk a háborúból, az európai recesszióból, 2023-ra egy számjegyű infláció a cél
Fotó: MH/Purger Tamás

A kormányfő úgy értékelt: a választás valódi szabadságharc volt, meg kellett védeni az ország függetlenségét, mert a nemzetközi szereplők nagy súllyal vettek részt benne. Hárommilliárd dollár állt szemben hárommillió magyar szavazóval. Utóbbiak nyertek, és ez azért is volt rendkívül fontos, mert így stabil, kiszámítható, nemzeti kormány alakult, miközben a brüsszeli és a liberális világ baloldali kormányt akart. Ezért nem is kötötték meg a megállapodásokat Magyarországgal, tette hozzá Orbán Viktor, aki még egyszer alá húzta: a magyarok nem kértek a külföldi beavatkozásból, és ez nem is fog megváltozni.

Úgy vélte,

Magyarország rendkívüli teljesítményt nyújtott, hiszen kimaradt a szomszédunkban zajló háborúból,

amelynek sajnos vannak magyar áldozatai. A kormányfő szerint ennek a háborúnak az a sajátja, hogy csak vesztesei vannak, vesztese a két háborúzó ország, és vesztese Európa a szankciók miatt, és a várható gazdasági visszaesés miatt. Európa pedig már bele is sodródott a háborúba. Aki fegyvert szállít, az bokáig, aki a katonákat képez ki, az derékig, aki egy egész háborúzó országot, az szügyig van benne a háborúban – fogalmazott. Orbán Viktor reméli, hogy Európa nem lesz benne nyakig a háborúban, és azt leszögezte: hazánk továbbra is kimarad belőle.

A nehézségek ellenére is jól teljesített az ország, ezt jelzi az is, hogy 2023. január elsejétől a minimálbér 16 százalékkal emelkedik, bruttó 232 ezer forint lesz. A garantált bérminimum 14 százalékkal bruttó 296 400 forintra emelkedik. A garantált bérminimum 730 ezer embert érint, a minimálbér pedig 200 ezer embert. Az emelések a felette lévő béreket is jelentősen megtolják.

Úgy vélte, az ország harmadik idei kiemelkedő teljesítménye a migráció ügyében volt. Azért vagyunk a kormányfő szerint egyedülálló helyzetben, mert minket két irányból ér a migráció. 250 ezer illegális határátlépési próbálkozást akadályoztak meg idén a határvadászok.

A negyedik kiemelkedő teljesítmény az volt, hogy finanszírozni tudtuk az ország energiaellátását. A teljes magyar energiaimportért 7 milliárd eurót fizettünk 2021-ben, idén viszont ezért 17 milliárd eurót - fogalmazott – emlékeztetett a kormányfő, aki kiemelkedő sikerként könyvelte el, hogy soha nem dolgoztak még annyian az országban, mint idén, 30 éves csúcson van a foglalkoztatás, most 74,6 százalék. Csökkent a költségvetési hiány, miközben visszaadták a családosoknak az adójuk tekintélyes részét, jött a 13. havi nyugdíj és sok más más adókedvezmény is. A szerdai kormányülésen pedig várhatóan dönteni fog a kabinet arról, hogy a fiataloknak 25 éves korig járó adómentességet a gyermeket vállaló nők esetében 30 évre emeljék – mondta.

A rendszerváltás óta ez volt Magyarország legnehezebb éve - jelentette ki a miniszterelnök a Kormányinfó keretében keretében tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján szerdán Budapesten.
A rendszerváltás óta ez volt Magyarország legnehezebb éve - jelentette ki a miniszterelnök a Kormányinfó keretében keretében tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján szerdán Budapesten.
Fotó: MH/Purger Tamás

A hatodik nagy siker az volt, hogy sikerült megállapodni Brüsszellel, sikerült leküzdeni a „hungarofóbiát”, amit az európai vezető részéről tapasztalt Orbán Viktor, aki végül összefoglalta a következő év legfontosabb feladatait. E szerint:

Ki kell maradnunk a háborúból, az európai recesszióból.

Fontos, hogy pluszban legyen a gazdaság, egy számjegyű legyen az infláció. - Védekeznünk kell 2023-ban, és megvédeni az országot, a családokat – zárta a miniszterelnök a beszédet.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva azt mondta: nem látja a különbséget a baloldali pártok és a baloldali média között, az ezekhez külföldről érkező pénzek mind külföldi politikai támogatásnak minősülnek. Az EP-s korrupciós ügyről azt mondta, hogy ez mindenkinek rossz hír, mert elveszítik a szavahihetőségüket ez európai politikusok.

Ugyancsak kérdésre válaszolva kijelentette: a független és szuverén Ukrajna létezése magyar nemzeti érdek, de Európa és az orosz gazdaság kettéválasztása nem az. A kormányfő megismételte: nem akarunk belesodródni a háborúba, de meg akarjuk adni Ukrajnának azt a segítséget, amit az emberiesség megkövetel.

A pedagógussztrájkkal kapcsolatban azt mondta: olyat még nem látott, hogy egy tudományos akadémia „nyílt törvénysértésre” buzdít pedagógusokat, ugyanis MTA állásfoglalást tett közzé, amely szerint vissza kell venni az iskoláikba a sztrájk miatt elbocsátott tanárokat. Orbán Viktor emlékeztetett: a törvényeket mindenkinek be kell tartania. Megerősítette ugyanakkor, hogy az oktatásban dolgozók bérekeit persze mindenképpen emelni kell. Ha nem jön meg Brüsszelből a pénz, akkor lassabban tudjuk felemelni a fizetésüket, ha lesz, akkor hamarabb. A tanárokat arra kérte, válasszák a tiltakozás törvényes formáit.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország fenntartja-e, hogy Budapesten lehetne orosz-ukrán béketárgyalás, a miniszterelnök azt válaszolta, hogy ez az ajánlat mindig áll, de valójában amerikai-orosz tárgyalásra lenne szükség a fegyverszünet és a béke érdekében.

– A nyugdíjasok számíthatnak a kormányra – szögezte le Orbán Viktor egy kérdésre válaszolva, hozzátéve: 2010 óta a kormánynak megállapodása van a nyugdíjasokkal.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink