Belföld

Az új francia nagykövettel, Claire Legrasszal találkozott Orbán Balázs

Franciaország új magyarországi nagykövetével, Claire Legrasszal találkozott Orbán Balázs – tudatta a miniszterelnök politikai igazgatója szerdán Facebook-oldalán.

Az új francia nagykövettel, Claire Legrasszal találkozott Orbán Balázs
Claire Legras házas, négy gyermek édesanyja. Angolul, olaszul és újgörögül beszél
Fotó: Facebook/Péterffy Attila

Mint Orbán Balázs írta, a Magyarország és Franciaország közötti gazdasági kapcsolatok kiválóak. Franciaország az egyik legnagyobb befektető hazánkban, sok magyar családnak adnak munkát, és ezt mi nagyra értékeljük.

A közös érdekeink mentén történő együttműködésünk és az elmúlt évek eredményei különösen felértékelődnek a jelenlegi, kihívásokkal teli időszakban.

Jó munkát és sok sikert kívánok Nagykövet Asszonynak! – zárta sorait Orbán Balázs.

A nagykövetség honlapján található információk szerint Claire Legras 1973. február 26-án született. A párizsi École des hautes études commerciales gazdasági főiskolán és az Institut d’études politiques politkatudományi intézetben szerzett diplomát, majd filozófia mesterdiplomát a Paris IV Panthéon–Sorbonne Egyetemen. Az École nationale d’administration közigazgatási főiskola diákja volt 1997-től 1999-ig.

1999-ben kinevezték a Conseil d’État (Államtanács) tagjának, ahol először, 1999-től 2002-ig ellenőrként, majd 2002-től ülnökként dolgozott. Ezt követően tanácsadó pozíciót töltött be különböző miniszterek kabinetében: az egészségügyi, családügyi és fogyatékkal élő emberekért felelős miniszternél 2003-tól 2004-ig, majd a szociális, munka- és foglalkoztatásügyi miniszternél 2004-ben.

Az egészségért és a betegbiztosításért felelős műszaki tanácsadó volt Jean-Pierre Raffarin miniszterelnök kabinetében 2005-ben, majd Dominique de Villepin miniszterelnök kabinetében 2005-től 2007-ig. 2008-ban kinevezték kormánybiztosnak az Államtanácsban, majd 2014-től az Államtanáncs tagja lett.

2014-től 2017-ig első tanácsos szerepet töltött be a londoni Francia Nagykövetségen. 2017-ben kinevezték a jogi ügyek vezetőjévé a francia Honvédelmi Minisztériumban. Ezt a pozíciót egészen addig töltötte be, amíg kinevezték Franciaország magyarországi nagykövetének.

Ezzel párhuzamosan 2008 és 2016 között a Nemzeti Etikai Tanácsadó Bizottság tagja volt.

2022 októberétől Franciaország magyarországi nagykövete.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink