Belföld

Rétvári Bence: A baloldal becsapta a pedagógusokat

A baloldal hazudott, amikor azt állította, hogy a hatályos sztrájktörvény nem felel meg az Alaptörvényben rögzített szabályozásnak – hangsúlyozta pénteken Budapesten Rétvári Bence. Utalt arra is, nincs arról szó, hogy a tanárokat megfosztották volna a munkabeszüntetés lehetőségétől.

Rétvári Bence: A baloldal becsapta a pedagógusokat
Rétvári Bence: Aki kétségbe vonja a szabályozás jogszerűségét, az az Alkotmánybíróság döntését vonja kétségbe
Fotó: Purger Tamás / MH

A testület elutasította a baloldal valamennyi indítványát, és megállapította, hogy egyetlen betűt sem kell megsemmisíteni a hatályos szabályozásból – kommentálta pénteken Budapesten tartott sajtótájékoztatóján Rétvári Bence az Alkotmánybíróság (Ab) pár nappal ezelőtti döntését. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára aláhúzta, nincs tehát arról szó, hogy a tanárokat megfosztották volna a sztrájkjogtól.

Az Ab viszonylag gyorsan döntött – mondta az államtitkár, aki szerint utólag is látható, hogy a baloldal részéről valótlan volt minden vád, amit a kérdéssel összefüggésben megfogalmaztak. Kifejtette, hazugság, hogy aránytalanul korlátoznák a sztrájkjogot, illetve ellehetetlenülne a munkabeszüntetés, vagy a sztrájk alapvető tartalma ürült volna ki.

A testület utalt arra is, figyelembe kell venni, hogy a tanárok törvényes keretek között beszüntethetik a munkát, de a gyermekek jogait és az iskolák működésével összefüggő szempontokat is figyelembe kell venni – mondta Rétvári Bence, aki kitért arra is, hogy Németországban például nem megengedett a sztrájk az iskolákban.

A még elégséges szolgálatásokat illetően a hatályos szabályozás a korábbinál jóval gyorsabb eljárást tesz lehetővé, ötnapos átfutással meg lehet tartani a sztrájkot, és nincs hosszas bírósági vita – jegyezte meg. Az Ab ezt a kérdést is rendezte, nem lehet csűrni-csavarni a jogszabályokat – fűzte hozzá. Aki kétségbe vonja a szabályozás jogszerűségét, az az Ab határozatában kételkedik – húzta alá az államtitkár.

Rétvári Bence egy másik témáról szólva kijelentette, a kormány már nagyon régen leszögezte, egyetért azzal, hogy a pedagógusok bérét érezhető mértékben meg kell emelni. Ezt már az első demonstráció, munkabeszüntetés előtt elmondták – tette hozzá. Emlékeztetett, idén is volt egy tíz százalékos bővítés, jövőre pedig költségvetési forrásból beterveztek egy újabb, ugyan ekkora mértékű emelést.

Kitért arra is, a kormány ugyanakkor nemcsak hazai, hanem uniós forrást is szeretne e célra fordítani, hogy minden idők legnagyobb pedagógusbér-emelését valósíthassák meg a következő három évben. Így jövőre nem tíz, hanem huszonegy százalékkal, utána pedig szintén nem tíz, hanem huszonöt százalékos lehetne a növekmény, és végül pedig huszonkilenc százalékot emelnének. Ezzel huszonöt hónap múlva hétszázhetvenhétezer forint lehetne a tanárok átlagkeresete – ismertette Rétvári Bence.

Ezért dolgoznak, és bíznak benne, hogy a Magyarországot megillető források az érintettekhez el fognak jutni – fűzte hozzá. Szólt arról is, e héten is volt egyeztetés a tárcánál, ahol az érdekvédők, a tudományos és az oktatáshoz tartozó más szervezetek képviselői voltak jelen, és nem csupán a béremelést, hanem az uniós fejlesztések céljait és az ezen túlmutató köznevelési célokat is megvitatták.

Kapcsolódó írásaink