Belföld

Fülöp Attila: A fogyatékossággal élők is tudnak értéket teremteni

Hazánkban minden második megváltozott munkaképességű ember dolgozik

A fogyatékossággal élők is tudnak értéket teremteni, szépet és jót létrehozni – hangsúlyozta Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára az Adventi Lámpások esemény csütörtöki megnyitóján Budapesten, a Pasaréti Közösségi Házban.

Fülöp Attila: A fogyatékossággal élők is tudnak értéket teremteni
Fülöp Attila: A kormány azért dolgozik, hogy bebizonyítsa: azok is szeretnének értékes munkát végezni, akiknek megváltozott a munkaképessége
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormány azért dolgozik, hogy bebizonyítsa: azok is szeretnének értékes munkát végezni, akiknek megváltozott a munkaképessége – hangsúlyozta, Fülöp Attila, kiemelve, hogy a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány eseménye egyebek mellett erre mutat példát.

Mint mondta, reméli, hogy az ilyenfajta kezdeményezések minél több gazdasági döntéshozó számára mutatják meg, hogy érdemes a megváltozott munkaképességű embereknek munkát adni.

Úgy vélte, hogy az együttműködés lehetőségét a foglalkoztatás terén kell keresni és ehhez szükség van a kormányzat mellett a társadalom összefogására is.

Inspiráló és értékteremtő munka zajlik a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítványnál és az Adventi Lámpások esemény ráirányítja a figyelmet a fogyatékossággal élők művészeti alkotásaira is – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, aki szerint az értékteremtő közösség a társadalom számára is például szolgálhat.

Megmutatja egyebek mellett, hogyan lehet a hátrányból erőt kovácsolni.

A kormányszóvivő közölte, hogy Magyarországon csaknem egymillió embert érint a fogyatékosság ügye, hazánkban minden második megváltozott munkaképességű ember dolgozik. Tíz évvel ezelőtt ez a szám még csak 18 százalék volt, korábban sokan a segélyt és támogatást várták, de az elmúlt években már többen gondolják úgy, hogy munkával szeretnék maguknak megteremteni, kiegészíteni a megélhetést.

Szentkirályi Alexandra mindenkit arra biztatott, hogy karácsonyra olyan ajándékokkal lepjék meg családtagjaikat, ismerőseiket, amellyel az alkotóknak is örömet szereznek.

Varga Zoltán, a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány elnöke elmondta: immár 30 éve elsősorban értelmi fogyatékossággal élő emberek lakhatását, ellátását, foglalkoztatását és művészeti képzését biztosítják. Több száz embert 19 intézményben látnak el. Több mint két évtizede nyújtanak foglalkoztatást különféle műhelyekben, a hagyományőrző tevékenység mellett az újrahasznosításra helyezik a hangsúlyt.

A fennállásuk évfordulója alkalmából jubileumi sorozattal készülnek, ennek része az adventi esemény is.

Az estig tartó ünnepi forgatagon arcfestés és karácsonyfadísz-készítés, játékbemutató, kézműves vásár és gasztronómiai finomságok várják az érdeklődőket.

A Lámpás ’92 Alapítvány értelmi fogyatékossággal élő képzőművészei a helyszínen alkotnak, de versmondás, sütikészítés és csokitotó is szerepel a programban. Az eseményen közreműködik egyebek mellett Kollányi Zsuzsi énekes és Gryllus Vilmos zenész, előadóművész.

Kapcsolódó írásaink