Belföld

ÁSZ-vizsgálatot kezdeményez Halász János a „guruló dollárok” miatt

Nem fordíthatta volna kampánycélokra az Action for Democracy nevű NGO-n keresztül Amerikából érkező pénzeket Márki-Zay Péter mozgalma, véli a fideszes Halász János, aki emiatt közérdekű bejelentést tett, és ÁSZ-vizsgálatot kezdeményezett.

ÁSZ-vizsgálatot kezdeményez Halász János a „guruló dollárok” miatt
Halász János, a Fidesz politikusa
Fotó: MH

Vizsgálatot kezdeményez az Állami Számvevőszéknél (ÁSZ) a fideszes Halász János az Action for Democracy nevű szervezeten keresztül érkező, milliárdos nagyságrendű kampánytámogatások ügyében tiltott pártfinanszírozás gyanúja miatt – tudta meg a Magyar Nemzet. A politikus közérdekű bejelentésében felidézte, hogy az Action for Democracy (AD) amerikai NGO a 2022. évi parlamenti választásokkal kapcsolatos ellenzéki kampánytevékenységek finanszírozása érdekében 1,848 milliárd forinttal támogatta a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalmat (MMM).

Halász János felhívta a figyelmet arra, hogy a nyilvánosan elérhető adatok szerint az MMM 2022. január 1. és április 3. között a Meta közösségimédia- (Facebook- és Instagram-) felület és a Google hirdetési fiókok felhasználásával kampánytevékenység céljából több mint 172 millió forint értékben költött üzenetei népszerűsítésére. Továbbá a szervezet a hivatalosan közzétett beszámolója alapján csak Facebook-hirdetésekre megközelítőleg 530 millió forintot költött.

A politikus álláspontja szerint a közösségi médiában kampányszerűen felbukkanó hirdetésekkel politikai tevékenységet kifejtve az MMM egyértelműen az országgyűlési választáson elinduló jelölő szervezetet, illetve pártot vagy jelöltet támogatta. Márpedig a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény kimondja, a párt külföldi szervezettől – jogi státusától függetlenül – és nem magyar állampolgártól vagyoni hozzájárulást nem fogadhat el.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom