Belföld

Rendszeresen kelt botrányt a baloldal a T. Házban

Nem a Tanítanék Mozgalom hétfői megmozdulása volt az első alkalom, amikor baloldali politikusok vagy aktivisták zavarták meg a T. Házban a képviselők munkáját.

Rendszeresen kelt botrányt a baloldal a T. Házban
A Tanítanék Mozgalom akciója a Parlamentben
Fotó: Facebook

A parlament ülését is meg kellett szakítani hétfőn, amikor a Tanítanék Mozgalom aktivistái a karzaton demonstrációba kezdtek. Nem ez az első eset, hogy a baloldal botrányt csap a T. Házban – emlékeztetett a Magyar Nemzet.

Az egyik legnagyobb felháborodást keltő parlamenti demonstrációjukat a munka törvénykönyvének módosításakor szervezték 2018 decemberében. A Jobbik frakciója az ülésre érkező kormányfőt molinóval fogadta, amelyre az volt írva: „A rabszolgák éve 2018”.

Az ellenzék akciója miatt majdnem egy óra csúszással kezdődött a munka. A baloldali képviselők lezárták a pulpitus felé vezető összes lépcsőt, majd megérkezett Latorcai János, az ülés levezető elnöke, de őt sem engedték a helyére az ellenzéki képviselők. Erre reagálva Kövér László elfoglalta helyét a parlamenti patkóban, és onnan beszélt, mialatt a karzatról rengeteg apró cédulát dobtak a honatyákra, ami állítólag az LMP akció­ja volt.

A Magyar Országgyűlés elnöke súlyos büntetést helyezett kilátásba, és a helyéről átadta az ülés levezetését Latorcainak, aki így nem a pulpitusról végezte a munkáját, hanem a patkóból. Az ellenzéki képviselők sípolással és bekiabálással zavarták őt, a munka viszont zajlott, folyamatosan mentek a szavazások, az első sorban álló kormánytagok pedig fizikai jelenlétükkel védték az ülést vezető Latorcai Jánost.

Rendszeresen keltett botrányt a T. Házban a független Hadházy Ákos is. Az egyik legemlékezetesebb eset az volt, amikor 2019 októberében Orbán Viktor miniszterelnök felszólalása alatt obszcén feliratú táblát emelt a magasba a pulpitus előtt. Végül kormánypárti képviselők vették ki Hadházy kezéből a táblát. A több baloldali pártot is megjárt ellenzéki képviselő később azzal magyarázta cselekedetét, hogy szerinte az akkori parlament csalással jött létre egy olyan választási rendszerben, ahol az ellenzéknek esélye sem volt eljuttatni a tényeket és az üzeneteit a választók nagy részének.

Szintén előkelő helyen áll a baloldali botránypolitikusok sorában a Jobbik bukott elnöke, jelenleg független képviselő Jakab Péter. Három évvel ezelőtt éppen a parlamenti botrányok megfékezéséről szóló vitában Jakab egyenesen a miniszterelnöki székbe ült. Az ülést emiatt meg kellett szakítani, Jakab pedig a Magyar Országgyűlés alelnökének többszöri figyelmeztetésére sem volt hajlandó felállni a székből.

Az ellenzéki pártok közös sajtótájékoztatójukon nem ítélték el az akcióját, és azt mondták, egységes véleményt képviselnek a törvénymódosításról. Tóth Bertalan, az MSZP akkori elnöke pedig azt mondta: büszke a korábbi ellenzéki rendzavarásokra.

Kapcsolódó írásaink