Belföld

Gyurcsányék felhasználják a fiatalokat

Törvénytelen és erkölcstelen a diá­kok és a tanárok politikai véleménynyilvánítása – mondta 2005-ben a parlamentben a volt baloldali oktatási miniszter, Magyar Bálint. Érdekes, hogy ma már éppen a baloldali pártok és a hozzájuk köthető szervezetek bujtják fel a szülőket, a tanárokat és a diákokat, hogy az eredetileg a pedagógusok bérigényéért zajló tüntetéseket kormányellenes megmozdulásokká változtassák. A Nézőpont Intézet elemzője szerint a baloldal a tanártüntetéseken felkapaszkodva most azon fia­talok előtt tetszeleg, akik nem emlékezhetnek a korábbi vétkeire.

Gyurcsányék felhasználják a fiatalokat
Már ősszel is diákok tüntettek a tanárokért Budapesten
Fotó: MH/Purger Tamás

Volt idő, amikor a baloldalt még roppantul zavarta, hogy gyerekeket visznek tüntetni a tanárok – ezt bizonyítja az a 2005-ös parlamenti jegyzőkönyv, amelyet a Mandiner vett észre – írta a Magyar Nemzet. Kőrösi Koppány fejlesztéspolitikai szakértő a közösségi oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy Magyar Bálint hogyan fogalmazott 17 évvel ezelőtt.

„A Magyar Köztársaság közoktatási törvénye alapján a diákokat vagy szülőket arra nemcsak kényszeríteni, hanem késztetni, hogy politikai véleményüket, hovatartozásukat megvallják, törvénytelen. De nemcsak törvénytelen, hanem erkölcstelen is – mondta 2005-ben a volt oktatási miniszter. Úgy folytatta: – Évtizedeken át éltünk egy olyan rendszerben, amely hamis nyilatkozatokat csikart ki az állampolgáraitól. A szülők nem azért adják gyermekeiket az iskolába, hogy őket különféle demonstrációk céljainak alávetve, demonstrációkon masíroztassák fel. Ennek a demonstrációnak a célja egyértelműen politikai volt; politikai, hiszen a költségvetésről szóló vita egy par excellence politikai vita” – idézte a fejlesztéspolitikai szakértő Magyar Bálintot.

Mindez annak tükrében is érdekes, hogy a baloldal a tanártüntetésekre rátelepedve a pedagógusok bérigényéért folytatott demonstrációt folyamatosan kormányellenes megmozdulásokká változtatja. A Gyurcsány Ferenchez húzó Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a tanárokat és a diákokat egyaránt arra buzdítja, hogy álljanak bele a szakmaiból politikaivá vált tüntetéssorozatba, miközben éppen a baloldali politikusok akadályozzák Brüsszelben, hogy a tanárok megkaphassák a béremelést.

A baloldal április 3-án mély letargiába süllyedt, mert a szokásos választások utáni tüntetések elmaradtak – mutatott rá a Nézőpont Intézet elemzője. Rotyis Bálint kifejtette: durván fél évet kellett várni arra, hogy a baloldal a pedagógusok elégedetlenségére rátelepedve az aktivistáit ki tudja vinni az utcára. Bár 2005-ben, még kormányzati pozícióban törvénytelen, sőt erkölcstelen cselekedetnek minősítették, ha tanárokat, illetve diákokat politikai indíttatású tüntetéseken felhasználnak, mostanra létkérdéssé vált számukra, hogy minden eshetőséget kihasználjanak saját politikai túlélésük érdekében – fogalmazott az elemző.

Kapcsolódó írásaink